Här är alla fula knep som ska få dig att klicka på mobilannonsen

Marknaden för mobila annonser har exploderat den senaste tiden. Bara i USA beräknas mobilannonsering generera 70 miljoner dollar, jämfört med 47 miljoner dollar 2016. Men det gör även att flera annonsörer börjat ta till fula knep för att få konsumenten att klicka på just deras annons.

Här är fyra exempel på hur annonsörer försöker lura dig.

Det är tidningen Adweek som uppmärksammat ett flertal av dessa annonser, och det finns dessutom ett flertal trådar på Reddit helt dedikerade till denna typ av luriga annonser. De är huvudsakligen inriktade på att lura konsumenten till att klicka på annonsen, och verkar inte bry sig nämnvärt om relationen till kunden. Det är med andra ord ett ganska märkligt sätt att driva en kampanj, eftersom de inte syftar till att skapa brand lift. Men de kanske satsar på att den gamla devisen “all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet” fortfarande fungerar. Bedöm själv:

1. Det är en fläck på skärmen, eller?

Företaget Chatmost kom med denna kreativa annons för bara några veckor sedan. Genom en liten, brunsvart pixel på en rosa bakgrund skapar de illusionen av att det är en fläck på skärmen. Många är de konsumenter som försökt få bort fläcken, och plötsligt inser att de hamnat på Chatmosts sajt istället.

2. Få bort det irriterande hårstrået

Denna annons är riktigt klurig, eftersom de placerat det böjda strecket över en av produkterna som visas upp. Ofrånkomligen ser det ut som ett hårstrå, som många som såg annonsen försökte sopa undan. Den kinesiska skotillverkaren Kaiwei Ni, som står bakom annonsen, fick dock sitt konto på Instagram nedstängt och annonsen stoppad till följd av lurendrejeriet.

3. Du har ett oläst meddelande – från annonsören

Den här typen av annonser har förekommit länge. Annonsörens banner poppar upp i under- eller överkant av skärmen och imiterar en notifikation från din telefon. Att använda sig av en funktion som finns till för att hjälpa användarna börjar nu mötas med skepticism, tänk om det bara är en annons?

4. Klicka bara på krysset i toppen – så kan du direkt ladda ner appen.

Att placera ett kryss i övre högra hörnet som, istället för att stänga ner annonsen leder direkt till annonsörens landningssida är inte bara lurigt, det är rent ut frustrerande och elakt. I synnerhet som många av denna typ av annonser förekommer i spel riktade till barn och unga. Det är med andra ord enkelt att lura till sig klick från barn som bara vill spela vidare och slippa annonsen.

Så vad tycker du själv? Är det okej med den här typen av annonser, eller borde företagen sluta med dumheterna och försöka sälja med kvalitet och goda relationer istället? Det kanske framgår var jag står i frågan. Samtidigt är det relevant att förstå att i dagens värld har du kanske bara en kort period på dig att sälja så mycket som möjligt innan nästa spel, sko eller sajt dyker upp och konkurrerar om kunderna. Det driver med andra ord fram en värld som präglas av mest klick på kortast tid, och den långsiktiga kundrelationen är inte värd något. Men är det så vi vill ha det?