Allt fler i reklambranschen vill nu mäta Emoijis

Vi har under de senaste åren sett en ökning av mängden sponsrade “emojis” – alltså olika dekaler (som smileys och dylikt) som kan delas i meddelanden och inlägg av användare. Men hur många av dessa används av konsumenterna, och ger de resultat? Detta undrar nu allt fler marknadsförare, och en del vill se mätningar av emoijs i likhet med andra digitala annonskanaler.
En techfirma som heter Emogi tänker möta just detta behov. Startupföretaget samarbetar med mätföretaget Moat, och analyserar redan runt 10 miljoner användare. Man fokuserar på att få data kring viewability för alla de sponsrade emojisarna där ute.
För att mäta detta så räknar man varje gång som en användare öppnar en emojimeny (“emoji keyboard”) i en meddelandeapp. Detta oavsett hur många olika dekaler som finns tillgängliga i den valda menyn. Tanken är att ta reda på om “användaren har tagit del” av emojin, enligt Jonah Goodhart som är VD för Moat som citeras av AdWeek.
Nu finns det förstås några saker som skiljer “vanliga” mätningar från emoji-mätningar, och det hjälper inte att olika organisationer har olika standarder. Därför jobbar man dels med att mäta om 50 procent av en emojis pixlar har synts på skärmen, eller tiden för hur länge en sponsrad dekal varit i bild.
Trots detta kan det finnas svårigheter för att få en gemensam mätstandard. De olika meddelandeapparna användar alla olika format för emojis. Många i branschen är också mer intresserade av hur konsumenterna använder sig av meddelande-appar istället för hur mycket av den sponsrade dekalen som dyker upp i chattfönstret.
Enligt Snapchat, exempelvis (som har haft en del sponsrade kampanjer) så ska man främst mäta konsumenternas engagemang med det sponsrade innehåller, inklusive emojis. Andra företag mäter (och tar betalt) för varje gång människor klickar på en sponsrad dekal, ifall de har en sådan funktion.
Läs mer: Dags att företag tar emojis på allvar 🙂
Men faktum kvarstår att mängden sponsrade dekaler kommer vara fortsatt stor, eftersom många av oss använder sig i allt större utsträckning av meddelandetjänster. Således kan behovet av en gemensam mätstandard även för roliga dekaler faktiskt öka, i takt med att företag undrar om de faktiskt får ut något av dem.
Gilla Dagensanalys.se på Facebook!