Alla vill streama Fotbolls-VM, men priset är hundratals miljoner

TV-bolaget Fox har lyckats knipa åt sig exklusiva rättigheter till Fotbolls-VM 2018. Nu kämpar Facebook, Twitter och Snapchat om att få streama eventet på sina kanaler, och erbjuder hundratals miljoner kronor för möjligheten.
2018 går Fotbolls-VM av stapeln i Ryssland, och Fox Sports köpte de exklusiva rättigheterna att visa eventet för 400 miljoner dollar (3,4 miljarder kronor). Men frågan är om de vill dela med sig av sändningsrättigheterna till andra, det är i alla fall vad Facebook, Twitter och Snapchat nu hoppas på. Alla tre företag har enligt Bloomberg erbjudit Fox ersättning i storleksordningen hundratals miljoner kronor.
Eftersom Live-sport är en av de sista områdena där TV fortfarande har stor dominans, är det ännu oklart om Fox kommer att låta någon av de sociala plattformarna ta del av sändningarna, inte heller är det klart om de överväger att ge rättigheterna till en enskild aktör eller till flera.
Alla tre som nu kämpar om möjligheten har i alla fall erfarenheter av att streama video, och Snapchat hade till och med rättigheterna att visa höjdpunkter från OS förra året. Facebook har på senaste tiden kämpat hårt för att öka videoinnehållet på plattformen, såväl 360-video som VR och livestreaming från såväl användare som nyhetskanaler och kändisar finns tillgängligt för användarna.
Twitter har å sin sida länge strävat efter att bli en kanal med livestreaming dygnet runt, och har tidigare landat avtal med bland annat NFL om att streama matcher live på plattformen.
För ingen är det därför något nytt att streama sportevenemang, däremot har de under tidigare event haft rättighetsbekymmer då användare inte tar hänsyn till sådana saker och lägger upp klipp från matcher och tävlingar. Det har lett till att de nu vill förekomma problemen, och samtidigt profilera sig som en plattform som kan tillhandahålla det användarna vill ha. Flera miljoner människor tittar på fotbolls-VM, till och med i USA, och därför är det en mycket viktig målgrupp att kunna tillgodose med relevant innehåll.
För Fox finns det onekligen en hel del pengar att tjäna på deras mycket fördelaktiga position. Om de ville skulle de enkelt kunna spela ut de tre aktörerna mot varandra, eller sälja rättigheterna till alla tre och håva in pengar från flera källor. Alternativt sitter de stilla på sina rättigheter, och tvingar användare över hela världen att vända sina ögon mot Fox Sports till nästa sommar, det är ju inte heller ett osannolikt scenario.