Boken “Bryt normerna” som är skriven av trendspanaren och framtidsforskaren Peter Siljerud vill att vi uppdaterar hur vi traditionellt lever och jobbar, eftersom vi är idag hopplöst efter omvärlden.
Peter har sett att på varje arbetsplats och i varje persons privatliv skapas normer och arbetssätt som snabbt sätter sig i väggarna och aldrig ifrågasätts. Samtidigt förändras omvärlden i ett snabbt tempo – men det gör inte vi och därför misslyckas vi.
Peter menar i boken att de normer som vi traditionellt lever och jobbar efter är hopplöst förlegade. Något vi måste fixa så att vi inte alla ramlar ned i ett mörkt hål och aldrig hittar utgången igen.
Peter vet vad han skriver om. Peter Siljerud har i tio år arbetat som trendspanare och framtidsforskare och har en bakgrund som framtidsstrateg på Kairos Future och omvärldsanalytiker på Intel. Han är en erfaren och internationellt uppskattad föredragshållare som har inspirerat tiotusentals personer. Peter har utsetts till en av Sveriges mest kreativa personer av mediehuset IDG och hans första bok, 100 trender – din guide.
“Vi verkar vara oerhört fästa vid det som är och har varit”, säger Peter Siljerud, “men vi har svårt att se och ta till oss det nya. Vanans makt är så stor att alla som fortsätter göra som de brukar riskerar att bli omsprungna”.
Läs också: Så flyr du ekorrhjulet och börjar jobba från stranden
Ett av bokens budskap är att antingen fortsätter vi att backa in i framtiden eller så tar vi makten över våra liv genom att utmana och tänka efter före. I boken går Peter igenom hur du ska gå till väga för att bryta normerna som hindrar dig från att bli så framgångsrik som du skulle kunna vara. Tänk efter: när reflekterade du senast över var och hur vi arbetar, hur vi organiserar verksamheter, hur vi rekryterar och belönar anställda eller sätter upp våra mål?
Här är de nio olika sätten från bokens lika många kapitel om normer som vi kan bryta:
• Arbete sker (INTE) på kontor
• Arbete sker (INTE) 8-17
• Man ska (INTE) lyda chefen
• Arbetsgivaren har (INTE) makten
• Man arbetar (INTE) för att försörja sig
• Det är (INTE) vi som väljer medarbetare
• Vi har (INTE) fast anställda
• Man ska (INTE) vara seriös på jobbet
• Det är säkrast att (INTE) göra som vi alltid har gjort
Om vill köpa boken, vilket du bör göra, ska du surfa till Liber och söka efter “Bryt normerna – Allt du lärt dig om arbetslivet är fel“.