”Alla ser dig” – utställning på Internetmuseum om den personliga integriteten

“Nästan varannan internetanvändare känner sig övervakad på nätet, och svenskarnas oro för den personliga integriteten på internet har ökat de senaste fem åren,” skriver Internetstiftelsen som tagit fram en ny utställning på Internetmuseum.

Vad du än gör på nätet så lämnar du spår efter dig. Små bitar här och där som var för sig inte säger så mycket, men som sammantaget kan ge en väldigt exakt bild av vem du är. Att vara anonym samtidigt som du är delaktig i vårt digitala samhälle är i dag nästan omöjligt. Data har blivit en värdefull handelsvara och är den valuta du betalar med för att få tillgång till sociala nätverk, roliga appar och program.

Björn Appelgren

Den tekniska utvecklingen har gått väldigt fort och vi har inte riktigt förstått hur den påverkar vår personliga integritet. Men vi kan lära oss mycket genom att titta på hur diskussionen om personlig integritet har sett ut fram till nu. Utställningens historiska återblick hjälper oss att förstå varför vi är där vi är idag, säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Internetmuseums utställning ”Alla ser dig – den personliga integriteten i en digital värld” öppnar torsdag den 7 november och besöks genom webbplatsen www.internetmuseum.se.