Alla är vi botar på Twitter

En ny studie från University of South Carolina visar att hela 15% av alla konton på Twitter egentligen är botar som styrs av AI.
När en liknande undersökning genomfördes 2015 var antalet 5-8, 5 %, siffran har alltså fördubblats sedan dess. Totalt handlar det idag om 48 miljoner konton som inte har en levande person bakom sig.
Dock är det inte bara konton för att trolla och ställa till bekymmer, flera botar används t.ex. i kundcenter eller för att hjälpa konsumenter att få en bättre upplevelse. Så det finns även positiva aspekter med dessa AI-konton.
Men visst känns det lite märkligt att så stor del av ett socialt nätverk styrs av AI. Frågan är hur stor andelen botar är på exempelvis Facebook eller Snapchat, två sociala nätverk som är av mer avancerad karaktär. För att kunna interagera på ett vettigt sätt i de nätverken krävs sannolikt en mer avancerad AI, och frågan är hur långt vi kommit i den frågan.
Just nu pågår South by Southwest (SXSW), och rapporter därifrån visar på en framväxt av allt mer avancerad AI, med förmåga till komplicerade interaktioner som att hantera banktjänster via röststyrning och liknande. Så steget till en allt mer AI-styrd värld är nog närmare än vi tror.