Algoritmen som väljer den perfekta selfien åt dig

Att hitta den ultimata minnesvärda selfien kräver tid och engagemang – något många spegelposande ungdomar kan intyga. Men nu har forskare skapat en algoritm som ska kunna känna av det perfekta fotot. Kan detta komma till användning för marknadsföringsbranschen?

Det är forskare vid kända och respekterade “MIT”, snarare sagt Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), som har skapat detta. CSAILs algoritm –  som heter MemNet – utgår från en teknik som kallas “deep learning”, där datorn får lära sig att finna gemensamma nämnare i en enorm mängd data.

Det är “neurala nätverk” det handlar om, och ju mer information som matas in, desto mer anpassar sig datorns uträkning för att ge så troliga resultat som möjligt. Du kan själv testa detta online – ladda upp ett foto, och låt programmet räkna ut fotots “minnesvärdhet” (eng. “memorability”).

Och ja, det verkar som om undertecknads skamlösa försök till självhävdelse funkar, och ger ett “väldigt högt” minnesvärdhetsvärde.

Läs mer: Selfies – vad ligger bakom fenomenet?

Forskarna har matat in just en mängd fotodata, tiotusentals foton som har kategoriserats efter en poängskala. Denna minnesvärdesskala är ett resultat av ett antal experiment. I dessa har försökspersoners förmåga att minnas vissa bilder mer än andra poängsatts.

Hittills verkar det som att algoritmens träffsäkerhet är förhållandevis hög. CSAIL själva ser förstås större möjligheter för programmet än bara selfies. Man spekulerar kring att förbättra inlärningsmaterial, och för möjligheten att effektivisera annonser.

Det sistnämnda kan vara intressant för våra läsare. En algoritm som denna kan avsevärt underlätta chansen för en minnesvärd annons, och är det något som är viktigt i informationsåldern så är det just att stå ut ut mängden.

Läs mer om vad forskarna själva skriver om projektet LaMem och MemNet här.