AI ska hjälpa Google bekämpa elaka troll

AI-botar kan ibland vara till ett riktigt problem för många sajter, ofta som en följd av fejkad trafik eller annat. Men nu tänker techjätten Google använda sig av tekniken för att bekämpa ett av internets sämsta fenomen – de elaka internettrollen.

Det ett av Googles dotterbolag Jigsaw som håller på att utveckla ett AI-program som kan analyser språkmönster för att på så sätt identifiera trakasserier online.

Läs mer: Troll (eller svartsjuka fans?) jagade bort Justin Bieber från Instagram

Teknologin – kallar för “Conversation AI” – sägs kunna träffa rätt i 92 procent av fallen, och påstås redan vara bättre än mänskliga moderatorer.

Denna konversations-AI använder sig av “traditionell” maskininlärning, där man helt enkelt lär mjukvaran vad som är online-trakasserier, och hur det ser ut. Enligt Google så ska den därmed alltså kunna identifiera giftigt språkbruk med 92 procents sannolikhet.

“Jag vill använda den bästa tillgängliga teknologin för att bekämpa trollande och andra nedriga taktiker som ger fientligt inställda röster en oproportionerlig vikt”, säger Jared Cohen (medgrundare till Jigsaw) i en intervju med The Wired.

Kommer denna teknologi vara helt perfekt? Antagligen inte, och vissa har redan ifrågasatt de smått fantastiska träffdata som Google uppger. Men visst är det bättre än inget alls?