Mjukvaruföretaget Deep North specialiserar sig på ”datorseende”, det vill säga att få datorer att bearbeta och skapa meningsfull kunskap av visuell information.
Deras AI-plattform för analys av videomaterial från detaljhandel, köpcentra, transporter och kollektivtrafik hjälper beslutsfattare att bättre förstår mänskliga beteenden i den fysiska miljön. Insikterna kan användas till att såväl återta besökstalen som att förbättra kundupplevelsen. Samma teknik kan snart börja användas och bidra till att samtidigt hålla smittkurvan nere och affärerna uppe.
”Fysiska butiker och andra serviceinrättningar behöver särskilda lösningar som bidrar till deras tillväxt och försäljning, ger dem rätt slags anpassningsbarhet och skyddar deras kunder. Vår teknologi mäter butikens beläggning och rörelsemönster, vilket vi hoppas kan hjälpa dem som ansvarar för dem att fatta rätt beslut om öppethållande och att hälsa fler kunder välkomna tillbaka”, säger säger Dejan Subosic, Europachef för Deep North
Han menar att det ska bli intressant att se vad av det ”nya normala” som faktiskt kommer bestå inom affärer och handel. Som läget är nu säger han att AI och dataanalys kommer betraktas som betraktas som mycket kraftfulla verktyg för att kunna återta handel och låta den växa och utvecklas framåt. Som exempel på vad plattformen kan bidra med listar han:
· Automatiska beräkningar av butiksbeläggning som gör att butiksansvariga direkt kan larma kunderna om gränsen överskrids. (Vilket ersätter manuell övervakning och beräkning).
· Prognoser över kö- och väntetid för att få komma in i en butik eller få betala i kassan.
· Bedömningar av om anställda och kunder följer rekommendationerna om social distansering i butik.
· Identifiering av var i butiken kunderna ansamlas för att bättre kunna organisera hyllor och avstånd mellan viktiga och högtrafikerade varusegment.
”Det blir viktigare än någonsin för företag och andra aktörer som ansvarar för fysiska rum också förstår den data som omger dem, så de kan garantera säkerheten för besökare och kunder. Data från den fysiska världen är inte längre bara något som är spännande, det är livsnödvändigt, säger Dejan Subosic.