Aftonbladet lanserar portal för onlinespel

Marknaden för PC-spel omsätter årligen ca 200 miljarder kronor varav e-sport är det segment som växer snabbast. Det finns idag ca 250 miljoner aktiva e-sport-spelare fördelat på en handfull spel. Nu i höst lanserar svenska Esportal en ny global webbaserad tävlingsarena som gör det både enklare och roligare att arrangera eller delta i stora online-tävlingar. Lanseringen i Sverige sker i nära samarbete med Aftonbladet e-sport.

Fram till nu har det inte funnits någon plattform online som gör det enkelt för lag att hitta motståndare i just den typ av tävlingsmatcher som man själv vill spela. Esportal lanserar en automatiserad plattform där spelare med endast några klick kan skapa lag och hitta relevanta motståndare, för att sedan mötas på lika villkor, både som elit och nöjesspelare.

Till en början erbjuds tjänsten kring spelet DOTA 2 som har ca 30 miljoner spelare med en årlig tillväxt om 100%.

“Med en bakgrund i den traditionella sportbranschen har jag med nyfikenhet följt utvecklingen av e-sporten under många år. Trots att e-sport idag omsätter miljardbelopp, har miljontals utövare och tittare så finns det fortfarande utrymme för utveckling. Här vill jag vara med och bidra och vara en del av den spännande utveckling som sker”, säger Peter Liljestrand, grundare till Esportal.

Under hösten lanserar Esportal, i ett nära samarbete med Aftonbladet e-sport, även en internationell liga för DOTA 2 med en prispott om 1 miljon kronor. Ligan möjliggör att långt många fler amatörspelare får chans att spela och utmana världseliten. Tävlingen beräknas attrahera över 10 000 deltagare och närmare 20 miljoner tittare.

“Esportals plattform är utvecklad i nära symbios med spelar-communityn och varje del har sitt ursprung i en avsaknad av funktionalitet som skulle göra spelandet enklare och roligare”, säger Daniel Aicardi, grundare och tournament manager.