Afrikanska innovationsveckan 2019 lanseras i Etiopien

Afrikanska innovationsveckan (AIW) gick av stapeln den 28e oktober 2019 och är den första av sin sort. Hundratals unga innovatörer från Afrika och de nordiska länderna träffades i Etiopiens huvudstad, Addis Ababa, för att bygga nätverk och dela med sig av sina ambitioner.

Eventet är tänkt som en plattform för innovativa start-ups som kommer att påverka livet för miljontals afrikaner. Under sex dagar diskuterades flera teman såsom kvinnors innovation och entreprenörskap, teknologi inom agrikultur, smarta städer, “tak över huvud-teknologi, teknologi inom hälsa och turism samt handel och investering.

Innovation ska skapa fler arbetsgivare

Förhoppningen med dessa innovativa företag är att skapa fler jobb i de länder som har stora problem med arbetslöshet. Över 200 företag som leds av unga entreprenörer fick chansen att presentera sina idéer till hundratals gäster.

Getahun Mekuria, Etiopiens minister av innovation och teknologi, berättade att framtiden hos Afrikas unga population ligger inom just innovation. Det är viktigt att skapa förutsättningarna som tillåter de unga att bli arbetsgivare och jobbskapare inom service- och tillverkningssektorn.

Afrikanska innovationsveckan avslutades med att prisge innovatörer och start-ups från länder som Etiopien, Nigeria, Togo och Uganda. 50 finalister vann 1000 amerikanska dollar och topp 5 vann 5000 dollar var.