Affären är klar – Telia köper Bonnier Broadcasting

Telia har förvärvat Bonnier Broadcasting, med varumärkena TV4, C More och finländska MTV för 9,2 miljarder kronor.

Bonnier Broadcastings omsättning var förra året 7497 miljoner kronor med ett resultat om 423 miljoner (EBITA).

Telia Company bildar ett nytt affärsområde, där både Telias befintliga tv-verksamheter och verksamheterna inom Bonnier Broadcasting ingår. Casten Almqvist blir vd för nya affärsområdet.

“Det är en mycket viktig dag för Telia Company. Förvärvet är ett naturligt nästa steg för att komplettera Telia Companys kärnverksamhet, där våra miljontals kunder ger oss en mycket bra position på marknaden. Tillsammans med TV4 ska vi erbjuda kunder och tittare helt nya upplevelser och skapa nya affärsmöjligheter”, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef för Telia Company, i en kommentar.

“Den här affären innebär en ytterligare förstärkning av Bonnier Broadcastings existerande strategi, och den är logisk när man ser till förändringarna på en global och hårt konkurrensutsatt mediemarknad. Med Telia som ägare skapas ännu bättre förutsättningar för vår satsning på högkvalitativt svenskt innehåll inom allt från nyheter och sport till drama och underhållning. Med Telias position inom teknik och distribution får vi tillsammans nya möjligheter att nå ut med våra program och tjänster till stora grupper av användare i Sverige och Finland,” kommenterar Casten Almqvist.

Svenska Staten är störste enskilde ägare i Telia (med 37 procent) och nu också Bonnier Broadcasting. Tillsammans med sitt ägande av SVT blir alltså nu Staten Sveriges största medieägare vad det gäller rörlig bild.