Adobe stängde av ett helt land från molnet

När du sitter hemma och laddar upp filer till molnet så tänker du att de är säkert bevarade någonstans där uppe, i molnet. Men molnet är egentligen inget mer än vanlig lagring som sträcker sig över flera servrar (och ofta platser) med access till publika internet.

CX:are, CRM:are, UX:are och andra digitala i Venezuela tappade nog hakan när Adobe stängde av deras moln, med ett klick.

För så enkelt är det att hantera molnlagring idag, med ett klick. Och så enkelt var det för Adobe att bara stänga av sina molntjänster för alla medborgare i Venezuela.

Jo, det var ju så att USA bestämde sig för att inte tillåta handel med Venezuela så höjdarna på Adobe fick panik och stängde av deras molnabonnemang. Nåväl, efter en betänketid kom de på att de agerat fel och fick till stånd ett avtal att kunna fortsätta ge stöd för sina molntjänster i Venezuela, så molnet är tillbaka igen.

När du nästa gång laddar upp dina filer till Google, Apple, Amazon, Microsoft, Dropbox eller någon annan molntjänst så är de inte i säkert förvar, bara för att det heter molnet. De ligger på en server någonstans och den kan precis som alla andra servrar stängas av.