Välkommen till Dagens Analys!

Ladda ned Adblock plus om du har lessnat på reklamen i din mobil

Nu kan du ladda ned annonsblockerare till din iPhone eller Samsung. Adblock Plus har lanserat versioner för mobila webbläsare till både Android och iOS, vilket ger användarna möjlighet att surfa på nätet via sin smartphone utan att distraheras av reklam.

Adblock Plus sprider glädje för användarna samtidigt som att det är ett stort bekymmer för alla siter som lever på sin displayreklam.

Igår lanserade Adblock Plus sin Adblock Browser för Android. Webbläsaren har tidigare funnits i betaversion sedan slutet av maj och att nu kommer den att ingå i Google Play butiken, detta signalerar en helomvändning för Google, som tidigare inte tog in dessa typer av tjänster. Tidigare har Googles kommenterat avlägsnandet av annonsblockerare att med att de stör andra tjänster som de erbjuder.

Adblock Plus är ett projekt med öppen källkod som utvecklar webbläsartillägg som blockerar annonser, popup-fönster, videoannonser och annan skadlig kod eller skadliga länkar från falska webbplatser.

Den senaste tiden har varit full av nyheter om att Apple skall lägga till annonsblockering som standard i nya iOS9 och att Flash-annonser blockas från flera webbläsare.

Alla stora webbläsare som inte har en intäktsaffär har insett att annonsscript försämrar prestanda och suger ut batteri, så utvecklingen att allt fler kommer att erbjuda detta som default inom en snar framtid känns högst troligt.

Adblock Plus för iPhone

Adblock Plus för Android

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.