AB-tester gjorde succé för sängspecialisten Sova

Sängspecialisten Sova valde att optimera sin senaste online-kampanj genom att först testköra 30 olika bannervarianter. Resultatet visade att enbart små designjusteringar i färger och texter kan mångdubbla sannolikheten att få fler klick.

För genomföra sina AB-tester valde Sova plattformen Emerse Labs.

Med plattformen kan du på några minuter starta dina tester, välja sajter, annonsutrymme och målgrupper, samt få resultaten lätt tillgängliga i realtid. Man behöver ej ladda upp alla separata annonsvarianter, utan det räcker att ange de olika värdena man vill rotera på olika delar av annonsen, som texter, bilder, färger med mera. Plattformen ger sedan rekommendationer på antal exponeringar för ett statistiskt tillförlitligt resultat. Dessutom roterar Emerse Labs annonsvarianterna och delar automatiskt upp målgrupper så att varje individ bara exponeras för en variant av annonsen.


Vinnande annons i Sovas testkampanj

Sova-butikerna lät testa 30 olika bannervarianter i Emerse Labs. Huvudsakligen valde man mellan en rad olika texter, färger och storlekar på sin call-to-action-knapp. Efter totalt 200 000 visningar, hade alla banners fått klick, men den vinnande hade en klickfrekvens som var sex gånger så stor som den sämst presterande.

Det var så häftigt att testkampanjen bevisade att även en liten skillnad i utformning kunde ha stor inverkan på klickfrekvensen. Det gjorde att vi baserat på fakta kunde ta beslut om att köra huvudkampanjen med den bästa bannern och använda vår annonsbudget rätt, säger Dag Westerberg, marknadschef på Sova.