9 steg för att lyckas med videoannonsering på Facebook

Videoannonser kommer den här gången på riktigt till Facebook ”under de närmaste månaderna” och kommer att visas på nyhetssidan. Om du tänker satsa en slant på att placera videoannonser på Facebook ska du läsa den här artikeln.

Nedan kan du läsa om 9 viktiga steg för att lyckas med videoannonsering på Facebook:

1. Behåll fokus

Sätt er ned och skriv ned en bruttolista över vilka kampanjmål ni har. Efter att ni listat era mål ska ni halvera listan och därefter halvera igen. Listan ska vara kort och censurera alla ”önskningar”. Desto kortare lista desto mer sannolikt att ni uppnår målen.

2. Fungera utan ljud

Facebook kommer att visa videoannonser utan ljud, i ett första läge. Bara när användaren interagerar med annonsen ökar Facebook volymen samt visar den i helskärmsläge så att du kan både se och höra budskapet.

Utmaningen här är att skapa en videoannons som förmedlar budskapet utan ljud.

3. Använd inte samma format som på TV

Facebook är en unik annonsplattform som måste respekteras. Du kliver in i konsumentens heliga nyhetsflöde och där visar du inte samma gamla TV-annons som rullat ett par veckor. Du måste anpassa både innehåll och format så att det passar Facebooks ljudlösa mindre yta.

4. Dela något fantastiskt snabbt

Du har bara några sekunder att fånga konsumentens intresse när de läser igenom sitt nyhetsflöde. De första sekunderna är de viktigaste och redan där vill du visa vem du är, varför du finns och vad du vill. Helt enkelt övertyga konsumenten att spendera lite tid med just er videoannons.

5. Håll det kort

När du skapar videoannonsen ska du fokusera på ett ämne och hoppa över onödiga kreativa svep. Visst är det svårt att inteberätta allt på en gång, men bättre att ett budskap kommer fram än inget.

6. Marknadsför era videoannonser

Använd era företagssidor och ’fan pages’ för att driva trafik till era egna annonser. Skapa en känsla i text om varför de bör uppmärksammas. Har ni vänner på Facebook så be även dem att dela annonsen bland sina vänner. Använd de nätverk ni har tillgängliga och våga be om hjälp!

7. Kontext är kung

Facebook kan placera era videoannonser i ett kontext som tilltalar den tänkta publiken. Verkligen använd alla demografiska variabler för att träffa rätt.

8. Tänk sociala medier

På Facebook delar vi det som är roligt, sorgligt, häpnadsväckande och läskigt. Allt handlar om att väcka känslor som vi vill berätta om till våra vänner.  Era videoannonser måste tilltala vår sociala ådra och lämna oss berörda.

9. Att mäta är att veta

Insikt är nyckeln till all framgång. Om ni inte ska mäta och  följa upp resultaten med Facebooks effektmätningsverktyg och era egna mätningar på landningssidan så kan ni lika bra strunta i kampanjen och istället överföra pengarna till mitt personkonto.

Lycka till och skriv gärna till oss på Dagensanalys.se om hur det gick med er videoannons på Facebook.

Här kan du se ett exempel hur en videoannons på Facebook kan se ut.