7 tips för hur du kan motverka sommartorkan som e-handlare

Sommaren är känd för att vara den långsammaste perioden för e-handlare med en 30-procentig försäljningsminskning i juli jämfört med toppmånader som december. En av anledningarna till detta är att e-handlare ställs inför hård konkurrens av både semesterresor och vädret.

Jonas Breding från PayPal delar här med sig av tips på hur handlare kan mildra e-handelstorkan under sommarmånaderna.

Sommaren är en svår tid att navigera i för många e-handlare och ett stort antal kan uppleva en minskad försäljning under perioden. Under sommarmånaderna tävlar du inte bara mot andra e-handlare utan också mot soliga dagar på stranden, lugna stunder i hängmattan och semesterresor. Men det finns mycket du kan göra för att fortsätta vara relevant även under semestern, därför delar vi med oss av våra bästa tips på vad som är viktigt att tänka på under sommarens e-handelstorka, säger Jonas Breding, Nordenchef på PayPal.

Sju tips för att motverka sommartorkan

1) Planera för upp- och nedgångar i försäljningen

Enligt en rapport från EmpathyBroker är söndagskvällar den mest populära för konsumenter att handla online, tätt följt av måndagar, medan soliga lördagar är motsatsen. Därför kan det vara bra att hålla koll på väderleken för de kommande dagarna. Att integrera väderdatan i sin säljprognos kan göra den upp emot 50 procent mer korrekt. Exempelvis kan du med hjälp av den här datan avgöra om du ska planera reor under topparna eller göra systemförändringar under dalarna.

2) Lyft fram säsongens bästsäljare

Skapa snabba navigeringsvägar till säsongens bästsäljande produkter. Det kan vara särskilt lönsamt att placera ut länkar till dina bästsäljande produkter på startsidan som skickar köpare direkt till varor eller tjänster som är särskilt eftertraktade på sommaren. Glöm heller inte sommarens försäljningshöjdpunkter. Enligt rapporten Digital Commerce 360’s 2018 Online Peak Seasons Report spenderade amerikanska onlineshoppare 23,432 miljarder dollar på skolstartsrelaterade produkter från juli till september.

3) Säsongsanpassa din marknadsföring

Ett första steg är att börja att använda webbplatsoptimering för online-sökningar. Det här är en av de sakerna som större e-handlare arbetar frekvent med. Försök därför vara mer effektiv på grund av mindre budgetar. Beloppen som läggs på SEO och Google AdWords behöver inte vara enorma, fokusera på att få så många klick/besök som möjligt och koncentrera dig huvudsakligen på kostnad per klick och omvandlingsfrekvens. Detta innebär att du bör undvika generella nyckelords-kampanjer (vilka kan bli ganska kostsamma) och fokusera på nischade marknader för klick som mer troligt leder till intäkter. Som exempel kan du utnyttja den rådande shoppingsäsongen som kan ge smarta fraser som kan användas för att bygga en position på marknaden också för mindre aktörer.

4) Tänk mobile first

Se till så att din hemsida är enkel att navigera på mobila enheter. Enligt data från Statista för Q2 2018 nådde andelen mobila transaktioner på utvalda globala marknader 45 procent. För Sverige var samma siffra ännu större och uppgick till 60 procent. Enligt vår undersökning Mobile Commerce Research i Storbritannien, skulle 50 procent av konsumenterna överge på grund av en dålig mobilupplevelse. Att ha en mobilanpassad hemsida har blivit allt viktigare för företag oavsett storlek, framförallt under sommarmånaderna.

5) Tillåt enkla returer

Komplicerade och dyra returer kan ibland vara en barriär för potentiella kunder att fullfölja sina ordrar. Nästan en fjärdedel av globala konsumenter påstår att det ses som ett hinder för att göra ett köp. Se till att motverka dessa hinder genom att erbjuda en enkel och snabb returprocess. De konsumenterna som betalar med PayPal kan även ansökan om att få återbetalning på deras fraktkostnader om de uppfyller PayPals villkor.

6) Erbjud trygga betallösningar

Erbjud dina kunder en trygg betalpartner som gör det enkelt för både dig och dina kunder. Detta är framförallt viktigt när det kommer till utlandsförsäljning mellan dig och din kund. En säker betallösning är en av de viktigaste faktorerna för shopping över gränserna bland all gränsöverskridande e-handel globalt.

7) Go global!

När det är sommar i Sverige är det vinter i andra delar av världen. Nordiska konsumenter går allt som oftast på semester redan i juli, men genom att expandera försäljningen till andra marknader kan du bibehålla en stadig försäljning från andra EU-länder som går på semester senare. Bland EU-länderna ligger svenska små- och medelstora företag i toppen för total betalningsvolym utanför EU med 45,5 procent. Nyckelmarknader, där svenska handlare säljer med PayPal, är USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Företag som är aktiva inom EU växer dubbelt så snabbt som de som bara säljer till sin hemmamarknad, enligt rapporten Small Business Growth in Europe. Detta är delvis ett resultat av att säsongerna spelar mindre roll.