7 tips för att hitta rätt influencer

Allt fler företag jobbar genom influencers, människor som har en stor skara följare som kan bli ambassadörer för ditt varumärke. Men hur hittar du de bästa för ditt företag? Dessa 7 steg kan hjälpa dig.
Det räcker inte att bara ha en eller flera influencers, det behöver vara rätt influencers. Brian Mechem, medgrundare och COO på Grin, menar att:

”Vem som helst med en personlighet online kan potentiellt sett bli en influencer som varumärken vill uppvakta… men det krävs hårt arbete, fokus och uppmärksamhet för tat utveckla den tillit som krävs för att vara effektiv. Rätt influencer till rätt publik kan ha en stor inverkan. Men att anställa vem som helst med en stor följarskara är ett utmärkt sätt att slösa bort din marknadsföringsbudget.”

För att slippa slänga pengarna i sjön kommer här 7 tips för hur du hittar de bästa influencers för ditt varumärke:

  1. Känn din publik. Är influencerns följare de som du vill nå? Finns dina potentiella kunder i följarskaran. Om inte så är det fel influencer. Du borde veta vilka personer det är du försöker nå. Använd dina insikter och leta efter de influencers på sociala medier där dessa personer finns.
  2. Förstå influencers potential för din bransch. Influencers passar för många, men inte alla branscher. Det finns vissa branscher där influencers skapar mycket engagemang och passion hos sina följare. Några av dessa är resor, familj, matlagning, barn och föräldraskap, skönhet, mode, teknik, bilar och hälsa. Se till att du använder dig av influencers för att de kan inverka positivt på din verksamhet, och inte bara för att alla andra gör det.
  3. Bedöm räckvidden. Det är inte nödvändigtvis så att de med flest följare har bäst räckvidd. Studier visar att influencers med mellan 10.000-100.000 följare kan vara betydligt mycket effektivare än de som har över 500.000 följare. Din influencer behöver kännas äkta, annars kommer de inte kunna påverka sina följare.
  4. Använder de flera kommunikationssätt. En bra influencer lägger inte bara upp bilder, utan skapar infograhipcs, gör videoklipp, streamar live, gör podcasts och skriver. Det skapar en variation, och därmed ett högre engagemang hos följarna. Att då och då lägga ut omröstningar eller frågor kan dessutom boosta följarnas intresse.
  5. Bedöm effekten av inläggen. En bra influencer skapar rubriker och innehåll som följarna länkar till och delar vidare. Försök bedöma i vilken utsträckning följarna engagerar sig och sprider ordet vidare snarare än att bara gilla en status.
  6. Mixar influencern perspektiv. En bra influencer har inte alltid samma typ av inlägg, utan kan göra mer översiktliga beskrivningar, göra djupare analyser eller korta impact-statements. Följarna vill ha olika saker vid olika tidpunkter, och att följa samma mall för inläggen blir snabbt tröttsamt.
  7. Har de en lokal förankring. Många följer visserligen de stora stjärnorna, men en liten, lokal influencer kan ha mycket stor inverkan på sina följare eftersom de vet vem det är. En lokal influencer kan dessutom vara lättare att knyta till sig än de riktigt stora, samtidigt som du får ett bättre utfall.

Kom ihåg att det är viktigt för influencern att fortfarande kännas genuin och äkta. Så fort det börjar bli för säljigt kommer följarna att tappa intresset. Så gör din research och för en dialog om hur ett samarbete kommer se ut. Men att influencer marketing fungerar, det är det inget tvivel om.