6 tips för att öka din Facebook-videos genomslagskraft

Video är utan tvekan det hetaste och mest engagerande formatet i dagens värld. Allt fler plattformar kämpar om att bli platsen dit användarna går för att konsumera video, men hur vet du som videoskapare om just dina videor är intressanta och får den trafik och det genomslag du önskat? Här följer sex tips för att förstå och förbättra hur din video presterar på Facebook.
Att bara skapa videoklipp och lägga upp på Facebook betyder inte automatiskt att du når dina följare, precis som att andra typer av innehåll måste utvärderas och justeras för att skapa engagemang. Men hur vet du vad som är bra när du tittar på Facebooks data för dina videoklipp? Följ denna checklista så kommer du inom kort att bli mycket mer medveten om vad som fungerar bra och vad du behöver skruva på.

 1. Sedd i tre sekunder
  Hur många personer har faktiskt sett din video? Detta räknas som att videon varit synlig i minst tre sekunder, och indikerar att personen i alla fall inte skyndat sig att scrolla förbi. En bra riktlinje är att minst 30 % av dina följare borde titta minst tre sekunder, annars kan det vara så att din video inte är tillräckligt intressant i starten.
 2. Sedd i 10 sekunder.
  Facebook ger dig data om hur många som sett din video i minst tio sekunder. De som tittar så här långt gör det med största sannolikhet medvetet, och det indikerar att din video har ett engagerande innehåll. Helst ska så många som möjligt av de som ser din video i tre sekunder även se den i 10 sekunder, och 30-50 % är en bra måttstock.
 3. Engagemang.
  Väljer dina tittare att engagera sig i din video genom att ge en like, kommentar eller dela? Tidigare har vi skrivit om hur mycket dessa olika interaktioner är ”värda”, men kortfattat handlar det om att ju mer dina följare aktivt interagerar med ditt innehåll, desto större spridning och högre upp i nyhetsflödet syns du.

Läs även: 4 tips för att öka räckvidd och effektivitet i dina mobila videoannonser

 1. Genomsnittlig tittartid.
  Du vet redan hur många som sett minst tio sekunder av din video, men om du kan öka den genomsnittliga tiden som dina följare tittar så ger det mycket hög genomslagskraft. Att öka tittartiden med bara fem sekunder kan innebära att fler sprider ditt innehåll och pratar om ditt varumärke.
 2. Videolängd
  En bra längd på video är mellan 20-60 sekunder. I vissa fall får videon inte vara mer än 15 sekunder (ex. mitt-i-video annonser), men det kan kännas lite kort för att hinna leverera något mer än bara en säljpitch. Samtidigt får videon inte vara för lång, eftersom det kommer göra att färre ser hela videon. Den bör vara så kort som möjligt och samtidigt så lång som den behöver.
 3. Textning
  De flesta ser videoklipp på Facebook utan ljud, och ett utmärkt sätt att öka engagemanget är att ha textning till din video. På så sätt kan tittaren hänga med och aktivt välja att slå på ljudet istället för att scrolla förbi. En video utan ljud upplevs ofta som betydligt mindre intressant, så du behöver hjälpa tittaren att tycka att videon är intressant även utan ljud.

Som videoskapare och marknadsförare är det kritiskt att så många som möjligt ser din video, men våga vara kritisk och lär dig varför en viss video fungerar bra medan en annan fungerar dåligt. Att göra A/B-testning för att undersöka spridning, format etc . är ett utmärkt sätt att snabba på din inlärningskurva. För om du inte kan skapa engagemang med dina videoklipp, varför skapar du då videoklipp? I slutänden är det inte du som ska tycka att dina videor är bra, utan dina följare.