6 steg till bättre självförtroende i arbetslivet

Har du någonsin känt dig ensam, vilse, apatisk eller osäker på ditt jobb? Tiffany DaSilva gick under Conversion Jam igenom sex steg, baserade på sina egna erfarenheter, för hur du får bättre självförtroende när du jobbar inom marknadsföring
Tiffany DaSilva är grundare av FlowJo, tidigare CRO-ansvarig på Shopify och klassad som en av de 25 mest inflytelserika personerna inom CRO. Hon fick en lysande start inom e-handel och konvertering redan som 9-åring, men senare i livet började hon uppleva ”imposter-syndrome” (en känsla av att vara en bluff), känslor av att inte kunna prata med någon om sin osäkerhet och en tveksamhet som gjorde henne apatisk och vilsen i vad hon höll på med. För att tackla detta satte hon upp sex steg för att utveckla sitt självförtroende och helt enkelt bli bättre på sitt jobb. Dessa är:

  1. Sätt tydliga förväntningar
    Otydliga mål + otydliga förväntningar = otydliga resultat.
    Se till att du, tillsammans med din chef eller dina kollegor, går igenom vad det finns för förväntningar på dig och dina resultat. Hur ska resultatet sedan mätas? En enkel grön-gul-röd skala fungerar bra, men se till att du och alla andra vet vad som är ett dåligt, acceptabelt eller helt fantastiskt resultat.
  2. Du är inte vilse
    Du vet bara det du inte vet ännu.
    Gå igenom vilka förmågor och kunskaper du behöver för att kunna göra ditt jobb. Gradera dessa sedan på en skala från 1-10, och välj ut en att jobba med i taget. Stöter du på ett nytt område som du behöver utveckla, sätt upp det på din lista över förmågor. Nedan ser du ett exempel på DaSilvas Skill-chart
  3. Du är inte ensam
    Hitta människor som du kan omge dig med.
    Genom att ha människor omkring dig som jobbar med liknande saker som du får du ett forum där du kan ställa ”dumma” frågor och även dela information och planera aktiviteter. Nätverket är väldigt viktigt för såväl din självkänsla som din fortsatta utveckling.
  4. Håll dig till en modell för testning
    Även om de du stöter på verkar mycket häftigare!
    Börja jobba utifrån en modell som du känner dig bekväm med, och se till att jobba vidare med den. Allt eftersom kan du sedan lägga till saker och successivt bygga din egen modell som fungerar optimalt för dig. Om du byter modell hela tiden kommer du aldrig komma till en punkt när du hittar ditt eget sätt att göra saker. Utan allt blir bara en urvattnad kopia av vad någon annan kommit på.
  5. Be om hjälp
    Sätta en budget, hitta ett team, vad än du behöver.
    Att be om hjälp är inte ett tecken på svaghet, det är ett tecken på att du vet dina begränsningar och vad som krävs för att resultatet ska bli bra. Om någon frågar dig om du vill ha hjälp, passa på att fråga dem vad de skulle vilja dela med sig av. De har sannolikt sett något där de skulle kunna bidra.
  6. Lovprisa dig själv
    Även om det kan kännas rysligt obekvämt.
    Låt människor få veta vad du gör bra, inte på ett skrytigt sätt, utan på ett vänligt sätt. Om du gör det kommer folk sannolikt inte tänka ”usch vilken skrytig person” utan snarare bli inspirerade att göra samma sak. Vi tycker om att lyssna på folk på scen, trots att de berättar hur bra de är, ställ dig själv på scenen och berätta vad du gjort som är bra.

Det svåraste med allt detta är sannolikt att komma igång, men får jag då rekommendera att du börjar med punkt 2, och se vilka områden du faktiskt behöver behärska för ditt jobb. Då kan det hela kännas mer överskådligt, och du kan sedan sätta igång med de andra delarna.
Kom ihåg att det är du som är kaptenen på ditt livs skuta, det blir inte så bra om du låter någon annan vara kapten medan du kämpar för att hålla däcken välskrubbade. Sätt en kurs, var tydlig med dina förväntningar och tveka inte att be om hjälp, andra tycker ofta om att bli tillfrågade och känna att de kan bidra. Och sist men inte minst, kom ihåg att du har massor med kunskaper och kompetenser, bara för att du inte vet allt betyder det inte att du inte vet någonting. Lyft fram dina egna goda exempel och klappa dig själv på ryggen, du är sannolikt bättre än vad du säger till dig själv.