6 steg för att avsluta ditt Facebook-konto och leva ett liv utan sociala medier

Erkänn att du har tänkt på hur det vore att avsluta ditt Facebook-konto. Tänk dig att slippa störas av notifieringar, slippa oroa dig för att någon skapar en personlighetsprofil av din data, eller slippa att bara slött titta igenom flödet för att ”kolla vad som händer”.

Här följer sex steg för hur du lever ett liv utan sociala medier, för du vill ju fortfarande hålla kontakten med dina vänner och familj.

Även om det i praktiken är enkelt att avsluta ditt konto på Facebook är det en hel del funktioner som du nog fortfarande vill ha tillgång till. Men utan Facebook behöver du hitta andra lösningar. Lyckligtvis har tidningen Mashable tagit fram en bra ”kom ihåg”-lista när du står i begrepp att avsluta din närvaro på sociala medier.

1. Ladda ner all data du har på Facebook.
Det är en hel del som sparas, dina inlägg, uppladdade bilder och kommentarer, men även din politiska åsikt, IP-adresser knutna till kontot samt allt du sökt efter på Facebook. Under ”General Account Settings” inne på inställningarna finns längst ner möjligheten att ladda ner en kopia av all din Facebookdata till din hårddisk.
2. Sortera din tidigare Facebook-data och bygg vidare.
Många uppskattar att Facebook påminner dig om vad som hänt tidigare i ditt liv. När du laddar ner all data samlas den dock i mappar som ”foton”, ”video” och ”inlägg”. Det är sannolikt ett omfattande jobb att sortera det hela i kronologisk ordning och även tagga dem för event och platser, men när det väl är gjort kan du själv gå tillbaka och se vad som hänt i ditt liv. Kom ihåg att fortsätta fylla på med anteckningar, bilder med mera löpande så du fortsätter ha ditt liv samlat på en plats.
3. Kontrollera ditt inlogg till andra sajter.
Facebook har sedan länge erbjudit möjligheten att ”logga in med Facebook” på såväl sajter som appar och program. När du tar bort ditt konto raderas även denna möjlighet, så se till att du vet vilka sajterna är där du plötsligt måste logga in på det gamla vanliga sättet.
4. Skapa rutiner för att hålla kontakten med vänner och familj.
Innan Facebook skickade man brev, sms och ringde upp folk för att höra vad som hände i livet. Det är vanor som du nu måste plocka upp igen. För att vara säker på at du inte missar någon bör du skriva ner alla dina kontakter i en kontaktlista, eller en gammal hederlig adressbok. Se sedan till att höra av dig med ojämna intervall för att kolla vad som händer, och se till att andra är uppdaterade på det senaste i ditt liv.
5. Håll koll på kalendern och skriv dagbok.
Du har säkert, liksom många andra, överlåtit jobbet med att komma ihåg dina vänners födelsedagar till Facebook. Men utan de dagliga påminnelserna om vem som fyller år är det åter till den hederliga kalendern. Gå igenom listan med födelsedagar på Facebook och skriv in dem så du vet vem du ska skicka ett sms eller grattis-vykort till när. Du vill säkert också börja föra dagbok för att komma ihåg vad du åt till frukost och hur solnedgången såg ut tidigare i veckan.
6. Ta bort ditt konto.
Efter att du nu sett till att organisera ditt liv så du klarar dig utan Facebook är det dags att faktiskt ta bort kontot. Men här är det lätt att gå bort sig. Du vill inte bara avaktivera ditt konto, i alla fall inte om du menar allvar med att lämna sociala medier bakom dig. Vid en avaktivering finns nämligen kontot kvar, om du skulle vilja återvända i framtiden. För att helt radera ditt konto behöver du gå till följande adress: www.facebook.com/help/delete_account.

Kom dock ihåg att detta inte bör göras lättvindigt. Det är lätt att vänja sig vid nya saker, men betydligt svårare att vänja sig av vid dem. Men utan Facebook lär du å andra sidan få massor med tid över till att kontakta de du verkligen bryr dig om, istället för att läsa om vad din gamla högstadiekompis som du inte pratat med på 20 år gjorde under sportlovet.