Att ha många följare kan för många som är, eller vill bli, influencers vara kritiskt för att få uppmärksamhet. Dessvärre går det idag att köpa fejkade följare som kan boosta siffrorna, vilket kan hjälpa till att landa det där sponsoravtalet med det häftiga varumärket. Det finns dock ett par sätt att avslöja om följarna är fejkade eller verkliga.
Nyhetssajten Breakit har undersökt förekomsten av fejkföljare, och tagit fram en checklista för att kolla om följarna är fejkade eller riktiga, antingen dina egna eller någon annans följare. För dig som funderar på att sponsra en influencer kan det därför vara värt att göra den här extra kollen innan du sätter dig i ett avtal.
1. Kolla konstiga namn
En användare vars namn består av osammanhängande bokstäver eller har ovanligt många siffror i sig kan vara ett automatskapat konto. Om väldigt många av kontots följare klingar utländskt kan det vara värt att fundera på hur det kommer sig. Har personen någon koppling till utlandet, eller är följarna köpta från en utländsk trollfabrik?
2. Följarnas följare är dina följare
Har följarna några egna följare? Om inte är det sannolikt ett fejkat konto. Om de heller inte har några egna bilder annat än profilbilden är det också ett starkt varningstecken.
3. Hänger engagemang och antal följare ihop?
Om en person köpt likes till exempelvis en video kan det hända att videon har färre visningar än likes, något som är ett tydligt tecken på att något är galet. En användares följare borde dessutom ha någon form av engagemang med användare, men om det finns massor med följare men inga kommentarer till bilder och filmer kan det vara dags att dra öronen åt sig.
4. Lösryckta kommentarer
Automatiserade kommentarer är fortfarande inte helt hundraprocentiga, så om en användare får kommentarer som bara består av enstaka ord som “WOW!” eller “nice” kan det tyda på att kommentaren kommer från ett fejkkonto. Alternativt har kommentaren inget med bilden att göra, kommentarer som “nice hat” och “How much bitch, haha?” kom till exempel till Breakits reporter Towe Boströms inlägg efter att hon testat att köpa följare.
5. Plötsliga ökningar av antalet följare
När en användare köper följare gör det sannolikt det vid ett enskilt tillfälle, inte några i taget varje dag. Genom sajterna Socialblade, Fakecheck och Cleaner kan användas för att kolla trender i antalet följare hos en användare, eller för att avslöja “kända” fejkföljare.
6. Kolla statistiken för dina influencers
Som annonsör kan du se hur stor räckvidd (hur många som sett ett inlägg) eller vilken exponering (hur många gånger ett inlägg visats) du fått genom olika influencers som du använder dig av. Om en influencer har många följare men inte ger dig räckvidd kan det bero på två saker:
a. Följarna är fejkade
b. Influencern är irrelevant för sina följare.
Oavsett vilket är det dags att börja fundera på att avsluta samarbetet, eftersom du bevisligen inte får vad du betalat för.
Så är du orolig att dina influencers köpt till sig följare eller likes är det dags att använda sig av den här listan.