Mediebyrån Mindshare har i en global studie undersökt människors attityd till uppkopplade enheter och produkter i hemmet och de tjänster dessa kan utföra. Det framkommer att svenskarna är mindre intresserade av The Internet of Things i hemmet än resten av världen.
Endast 55 procent av svenskarna önskar se uppkopplade enheter runtom i sina hem, detta jämfört med 74 procent globalt, enligt Mindreader Connected Products, en ny studie från mediebyrån Mindshare. 11 000 människor runtom i världen har svarat på enkäten som bland annat jämför intresset för att ha vissa produkter och enheter uppkopplade.
De enheter och produkter som svenskarna rankar som viktigast att ha uppkopplade följer den globala prioriteringsordningen väl, förutom att vi rankar en uppkopplad TV högre (75%, jmf 82% globalt) än ett uppkopplat larmsystem till hemmet (66%, globalt är motsvarande 84%). Uppkopplade ljudanläggningar (59%), värme/AC-anläggningar (52%) och dörrlås (50%) står också högt i kurs i Sverige. Tydligen är uppkopplade toaletter (!!!) önskvärda på den italienska marknaden. I Sverige håller endast 12 procent med.
– Svenskar är mindre benägna att vilja ha uppkopplade enheter och produkter i hemmet då integritet väger tyngre här än i resten av världen. I Sverige är det 66 procent som oroar sig över bristen på sekretess jämfört med 61 procent globalt. Svenskar tror också i högre grad att företagen vars produkter vi kopplar upp kommer använda våra data för att kränga. Det gör oss skeptiska att köpa konceptet av ett uppkopplat hem, även om vår marknad har en extremt hög internetmognad, säger Charlotte Berg, Head of Business Planning på Mindshare.
Undersökningen visar att 48 procent av svenskar tycker att det är ok att utbyta data/ personlig information mot bättre tjänster. I Kina är motsvarande siffra hela 84 procent. Bara 24 procent av svenskar är intresserade av en funktion som meddelar när t.ex. en matvara håller på att gå ut ur tiden, jämfört med 64 procent av amerikanare. Däremot skulle 70 procent av svenskarna vilja kunna skanna frukt & grönt för att ta reda på var de kommer från.