Facebook lanserar nya kamerafunktioner – känns lite Snapchat över det hela

Från och med i dag kommer Facebook att testa nya kamerafunktioner i ett antal nya länder, bland annat Norge och Sverige.
För tio år sedan bestod våra inlägg på Facebook mest av skriven text. I dag delar vi fler och fler bilder och videor. Nu ska Facebook göra det ännu roligare och enklare att dela bilder och videor, samtidigt som användarna får nya möjligheter att bestämma hur de delar sitt innehåll.
Ska alla mina vänner, eller bara några få, se en video jag delar? Ska materialet finnas tillgängligt när som helst eller bara kunna visas under exempelvis ett dygn?
Det här testar vi – tre nya kamerafunktioner:
1) En ny kamera i appen
· I den nya kameran finns ett dussin masker, ramar och interaktiva effekter som du kan lägga till i bilder och i videor.
· Med reaktiva augmented reality-effekter kan du interagera med dynamiska föremål, exempelvis fallande snö, och förvandla dina selfies till små mästerverk.
· Kameran kommer regelbundet att uppdateras med nya effekter.
2) Facebook Stories
· Instagram visar att det kan vara kul att dela innehåll som försvinner efter ett dygn. Därför lanserar man nu Facebook Stories, som på samma sätt som Instagram Stories låter dig dela bilder och videor under dagens lopp.
· Bilder och videor som du lägger till i din Story kommer att försvinna efter 24 timmar om du inte också lägger upp dem i ditt nyhetsflöde.
3) Direct
· Den nya funktionen ”Direct” låter dig dela innehåll med utvalda vänner. Bilden eller videon kan visas upp till två gånger innan den försvinner. Om 24 timmar har passerat sedan någon av dina vänner första gången tittade på en bild eller en video kommer innehållet också att försvinna. Syftet är att göra det möjligt att snabbt och enkelt kunna dela roliga och kreativa bilder och videor med vem som helst, när som helst.