Den smarta AI-assistenten är en ny utmaning för den digitala reklamen

Det verkar som att AI-assistenten, den smarta och internetuppkopplade mjukvaran som finns för Google Home eller Amazon Echo är här för att stanna. Men med dessa, ofta röststyrda, enheter så kommer nya utmaningar för marknadsföringen. Hur kan man anpassa sig till ett internet där AI, och inte människor, hittar den rätta varan åt kunden?
Hur övertygar man den smarta assistenten om att den ska leda konsumenten till just dig?
Ett sätt är att betala för sponsrade sökningar. Amazon, som tillverkar Echo och assistenten Alexa, har vissa sponsrade försäljare – företag som betalat för att alltid dyka upp som förslag vid relevanta sökningar. Men det kan mycket väl hända att den smarta AI-assistenten kommer veta tillräckligt mycket om sin “ägare” att den skippar de sponsrade förslagen, som kanske inte motsvarar kraven.
Läs mer: Så här optimerar du din digitala närvaro för röststyrda sökningar
I sådant fall måste man övertyga AI-assistenten innan man jobbar på själva kunden.
Detta kan man göra genom att anpassa sig för potentiella frågor från olika AI-assistenter. När användaren letar efter “de bästa skorna för bergsvandring” så ska man (om det är vad du säljer) se till att man redan har profilerat sig inom just kängor för bergsvandring. På så sätt är lite det lite “back to basics” för marknadsföring.
Det innebär på sätt och vis också att traditionell markandsföring, så som den ser ut idag, kan komma att förändras i grunden. Istället för att synas mest (via TV-reklam, displayannonser eller sökresultat på Google) så måste man vara bäst optimerad för att tillgodose AI:ns frågor –  som i sin tur är baserade på en användares frågor och vanor. Det kommer att handla om AI-optimering, mer än något annat.
(Källa: MarketingLand)