5 vanliga fel du gör i din digitala marknadsföring

Trots att digital marknadsföring varit en självklarhet under många år görs fortfarande en rad vanliga fel. Lyckligtvis är dessa i de flesta fall enkla att rätta till, och se till att dina annonskampanjer är optimerade och dessutom stöttar varandra för bästa ROI.

1. Du har för generella regler för retargeting

Att använda sig av retargeting är en självklarhet, men många kunder irriterar sig på att den typen av reklam ofta är för generell, vilket snarare leder till lägre konvertering. Se till att segmentera din retargeting beroende på vad kunden haft för interaktion med ditt företag. Har de läst på om en viss produktkategori så kanske det är den du ska fokusera på snarare än din flaggskeppsprodukt. Se till att du har minst 3-4 olika kundsegment, och finjustera sedan budskapen för att nå dem med relevanta annonser.

2. Du fokuserar på botten av tratten

Att få kunderna att röra sig nedåt i tratten för att få till en konvertering är såklart målet. Men om du bara fokuserar på det slutliga konverteringssteget kan det för flera kunder vara för långt mellan deras initiala intresse och slutsteget. Se därför till att stötta kundernas hela resa mot en konvertering, så kallas ”soft conversion”. Du kan optimera dina kampanjer för soft conversion så att du kan följa kunderna när de tar fler steg än bara det sista konverteringssteget.

3. Du missar sena konverteringar

Ibland kan en konvertering komma ett ganska långt tag efter att kampanjen avslutats. Kunder är inte alltid i köpläge när kampanjen pågår, men kanske sparar en kampanjkod för att använda när det passar bättre. Håll koll på när kampanjkoder eller länkar används efter att du slutat göra kunderna uppmärksamma på dem, i vissa fall kan antalet sena konverteringar vara högre än konverteringarna under kampanjen. Testa även att förlänga kampanjfönstret, eller ändra attributionsmodellen till exempelvis First-Click istället för Last-Click och se vad resultatet blir.

4. Du missar att se kors-effekter

Idag är det vanligt att ha olika kampanjer för olika kanaler, och olika team som bevakar dessa kampanjer. Det betyder att det är lätt att missa kors-effekterna av att synas i olika kanaler samtidigt. En videoannons på Facebook kanske inte leder till en konvertering där, men däremot kan kunden klicka på en Googleannons någon dag senare. Om du bara tittar på varje kampanj för sig kommer du missa vilken effekt en kampanj kan ha på en annan kampanjs konvertering. Du kan även lägga till native-annonsering för att stötta kors-kampanj arbete genom att ge mycket information på ett ställe och en ha tydlig call-to-action på ett annat.

5. Du missar att hålla koll på vilka som inte ska ha annonser

Att vara noga med vilka som är på din exklusionslista kan vara kritiskt för att inte förlora kunder. Tänk dig själv att du precis köpt en vara, och dagen efter får du reklam för samma vara till ett reducerat pris. Se till att när någon handlat från dig så kommer de automatiskt med på din lista över personer som ska exkluderas. Detsamma gäller om ett företag köpt från dig, se till att deras medarbetare inte nås av reklamutskick, eftersom det kan slå väldigt fel.

Genom att undvika dessa fem fallgropar kan du optimera dina kampanjer och öka din ROI, oavsett om kampanjen är PPC, SEO eller Social eller Brand Lift.