5 tips som optimerar din sida för Googles nya mobila index

Google har nu bekräftats testa en “mobile-first index” – och i framtiden så kommer det nya indexet att först titta på en webbsidas mobila version för att avgöra ranking, innan den tittar på desktop-varianten i andra hand. Därför kan det vara smart att redan nu börja optimera sin sida för mobiltrafik och Googles mobila ranking.

Det är Ryan Shelley som för magasinet Search Engine Land gjort en guide till några av de viktigaste stegen som ska få en på rätt väg. Vi har sammanfattat den åt er nedan.

1 Hastighet: Se till att din mobila sida laddar snabbt. Google siktar på att E-handelsrelaterade sidor ska ladda under en halv sekund, även om standarden inom branschen är två sekunder. Optimera bilderna, minimera mängden kod genom att ta bort onödiga rader och minska mängden länkar till ett minimum. Ha inte heller för mycket lokala cache-filer.

2 Blocka inte CSS, JavaScript eller bilder: Smartphones är numera väldigt snabba, ofta snabbare än mångas datorer. Därför kan det vara en bra sak att inte blocka som tidigare saktade ner sidor. GoogleBot letad också efter dessa tjänster för att lättare kategorisera sidor, så det kan vara en bra idé att synas.

3 Mobil Design: Slarva inte med skapandet av din mobila sida. Undvik Flash (använd Java eller HTML5 istället). Plocka bort alla pop-ups, som bara frustrerar mobila användare. Sist men inte minst: designa för “fingrar”. Se till att det finns luft mellan länkar och knappar, och att man kan scrolla smidigt utan feltryckningar.

4 Optimera din landningssida:  Se till att GoogleBot (algoritmen som läser av och kategoriserar sidor) har det så enkelt som möjligt för att förstå vad din sida är för något. Håll titlar och beskrivningar enkla, koncisa och lättfattade för att bättra på din ranking.

5 Lokal optimering: Google satsar alltmer på lokala sökningar. Detta innebär att en användare som söker efter en specifik vara ska få den närmast benägna butiken först som resultat. Se därför till att dina titeletiketter, URL-adresser, metabeskrivingar och liknande funktioner alla innehåller namnet på staden och kommunen du är verksam i. Samma sak gäller synligheten av företagets namn och kontaktuppgifter.

Läs mer: Heta tips till en digital framgång med hjälp av sökmotoroptimering

Googles mobila index kommer det största sannolikhet att snart nog övergå från testfasen och bli officiell. Det lönar sig att vara redo!