5 tips för att skriva SEO-vänliga texter

Att lära sig skriva SEO-vänliga texter som hjälper dig att ranka högre på Google är en bra investering. Ju fler personer som kommer till din sajt, desto större chans att de konverterar till nya kunder.

SEO-vänliga texter behövs inte bara till företagsbloggen eller artiklar ni publicerar på er sajt, utan är minst lika viktigt för dig som driver exempelvis en e-handelsbutik. Texterna hjälper Google och andra sökmotorer att förstå innehållet på er webbshop bättre.

Viktigast är förstås att texten är riktad till dina besökare. Användarvänligt innehåll prioriteras nämligen högre av Google.

Så här skriver du SEO-vänligt – 5 enkla tips

1. Använd rubriker och underrubriker

Att använda sig av rubriker och underrubriker SEO-optimerar dina texter på flera sätt.

Först och främst blir din text lättöverskådlig och lätt att läsa för dina besökare. Detta ökar chansen att läsaren delar med sig av texten till andra.

Samma sak gäller för sökmotorerna. När Google och andra söktjänster spindlar igenom din sajt använder de dina rubriker för att bättre förstå innehållet, bland annat vilka delar som är viktigast.

Rubriker och underrubriker gör också underverk för dina sökord. Tänk bara på att inte använda dina sökord för ofta, utan lagom är bäst. Satsa istället på relaterade sökord.

2. Länka till tidigare innehåll

Ett sätt som sökmotorer rankar innehållet är med hjälp av antalet tillbakalänkar (backlinks). Bra innehåll får ofta många tillbakalänkar, både internt och från andra sajter.

Ifall du vill att ditt tidigare innehåll ska ranka bättre måste du helt enkelt länka till artiklarna/inläggen när du skriver nya texter. På så sätt hjälper du både sökmotorerna – och dina läsare – att hitta dina bästa artiklar.

Högkvalitativa länkar (från betrodda och välrenommerade webbplatser) ökar även kvaliteten på din sajt. Ju bättre länkar desto högre kommer du ranka på Google och andra sökmotorer. Var inte blyg utan kontakta andra sajter och be om tillbakalänkar om de gillar ditt innehåll.

3. Optimera längden på dina artiklar

Ifall du vill lyckas med att skriva SEO-vänliga texter måste du optimera längden. Tidigare var de flesta blogginläggen ett par hundra ord och ju fler inlägg som publicerades, desto mer trafik genererade det.

Idag är det sällan kvantitet som gäller utan snarare kvalitet. De flesta artiklar som rankar högt på Google är runt 1000-1500 ord eller mer. Inte heller publiceras artiklarna lika frekvent.

Google har de senaste åren visat att deras algoritmer prioriterar kvalitativt dvs välskrivet innehållet. De vill leverera det bästa möjliga svaret till användarnas frågor vilket ofta resulterar i blogginlägg och artiklar som har den mest välskrivna texten. Det räcker helt enkelt inte längre med 300 ord.

Använd Google Analytics för att ta reda på vilka artiklar eller blogginlägg som ger högst engagemang. Vilka har flest läsare och hur länge stannar dina besökare? Använd sedan den informationen för att lista ut vilken strategi som fungerar bäst för din webbsida.

4. Välj dina sökord noggrant

En del väljer att börja skriva sin text rakt upp och ner för att sedan tänka på SEO-optimering. Andra börjar istället med att välja ut vilka sökord de vill ha i sitt innehåll. Detta anser vi är det smartare sättet.

Börja med att identifiera vilka sökord som är relevant för ditt ämne. Ifall du har svårt att komma igång finns det gott om verktyg som kan hjälpa dig på vägen. Ett tips är Googles Sökordsplanerare, som dessutom är gratis. Vill du använda ett mer avancerat verktyg rekommenderar vi SEMrush.

När du väl börjar skriva ska du se till att använda dina sökord i titeln, rubriker, meta-beskrivning, alt-taggar och självklart även i själva texten. Som vanligt gäller det att inte överoptimera. Ifall du arbetar i WordPress finns ett utmärkt verktyg från Yoast SEO som hjälper dig på rätt väg.

5. Glöm inte bort att SEO-optimera dina bilder

Bilder gör ditt innehåll tilltalande och intressant. Det är även mer troligt att besökare väljer att köpa från ett företag som använder kvalitativa och relevanta bilder, än ett som inte gör det.

En viktig del i SEO (som många glömmer bort eller struntar i) är att optimera bilderna som används. SEO-optimera bilderna genom att lägga till sökord i filnamnen och en alt-text.

Tänk också på att optimera storleken på bilden. Allt för stora bilder förlänger laddningstiden av sajten, vilket i sin tur skadar SEO. Ett tips är att använda formatet JPEG som tar mindre plats och laddar snabbare än PNG.

Avslutningsvis, som alltid när du skriver en text – korrekturläs själv eller låt någon annan läsa din text. Ingen vill läsa en artikel som innehåller stavfel, grammatiska fel eller har nio och i en allt för lång mening.

Behöver du content eller hjälp med att skriva texter? Vi på Karlssons Textbyrå kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om vad vi kan göra för ditt företag.