5 tips för att bli bättre på att prata inför folk

I många sammanhang, framför allt i marknadsföringsbranschen, förväntas du hålla en presentation eller föreläsning inför såväl kollegor som klienter och i offentliga sammanhang. För många är bara tanken på att prata inför andra nog för att slå på paniken, så här kommer 5 tips för att hjälpa dig bli en bättre presentatör.
En studie på 90-talet visade att människor var mer rädda för att prata inför andra än de var för att dö. Det är en ganska makaber tanke, men det visar på hur stressande det kan vara att ställa sig upp och hålla ett anförande inför en grupp människor.
Det finns givetvis massor av kurser och hjälp att få för att komma över sin rädsla och även slipa sin prestation. Politiker skolas i medieträning och VD:ar tränas i presentationsteknik. Men börja med dessa fem tips så kommer du snart känna att det går lättare.

 1. Andas!
  Ett av de första symptomen på stresspåslag är att du börjar dra kortare och grundare andetag. Resultatet är att hjärnan får mindre syre och slutar fungera optimalt. Inför din presentation, se till att ta ett par lugna, djupa andetag. Då kommer pulsen att sjunka och hjärnan vara redo att prestera på topp.
 2. Ha/välj ut någon snäll person i publiken
  Det är enklare att prata till en person än till ett helt hav av folk. Se till att ha en kollega som du vet litar på dig och vill dig väl, eller välj ut någon som ser snäll ut om hela publiken består av okända människor. Fokusera sedan på att prata till just den personen, och se till att just denna får det budskap du vill leverera. Det kommer göra att det känns som att gruppen du pratar till är mindre och minska stresspåslaget.
 3. Första meningen
  Istället för att försöka komma ihåg hela din presentation precis när du ska gå upp på scen, se till att fokusera på första meningen. Sätter du den ordentligt kommer du känna att starten gick bra, och då rullar resten på lättare.
 4. Var dig själv
  Det är vanligt att människor försöker vara en annan person på scenen. De har kanske sett någon film när hjälten håller ett brandtal, eller karismatiska ledare inspirerar människor. Men för att bli riktigt bra måste du använda det som är unikt för dig. Att vifta runt och vara väldigt livlig på scenen passar inte alla, på samma sätt som att Churchills lite avhuggna sätt att stöta fram meningar kan låta konstigt när någon annan gör det. Ta inspiration, men hitta den stil som du känner dig bekväm med, annars kommer du ha en dubbel utmaning i att både komma ihåg din presentation och hur du bäst ska härma din favorittalare.
 5. Öva, öva, öva
  Det finns inga genvägar när du vill bli bättre. Se till att öva framför en spegel, eller ännu hellre framför en videokamera så kan du sedan titta på hur du rör dig, vad du säger och hur du presterar. Öva inför vänner och kollegor, och framför allt ta varje chans att faktiskt tala inför andra. Med övning kommer du bli bättre och känna att du har kontroll på situationen, och inom kort kommer folk avundas dina goda presentationer.

Och kom framför allt ihåg att du presenterar något eftersom de som lyssnar inte vet om det. Det gör omedelbart dig till den i rummet som vet mest om just detta. De andra är intresserade av att höra vad du har att säga, och det är alltid betryggande att veta att det du har att säga är av intresse för andra. Ta det lugnt, kom ihåg att andas och var snäll mot dig själv, ingen är bäst på första försöket.