Under Media Research Summit (MRS) delgav Mindshares research and insights director Sophie Harding sina tankar om hur teknik kommer påverka marknadsförare och företag de kommande åren. Du får hela listan här!
- Reality Check. Trots att VR, AR och 360 blivit allt vanligare är de mer avancerade alternativen fortfarande mycket dyra, och därmed inte tillgängliga för användare. De billigare alternativen har dessutom nackdelen att användarna känner sig instängda eller att det känns märkligt. Så innan du hoppar på hypen och börjar skapa egna specialfilmer och upplevelser, fundera på vad dina användare vill ha. Förväntar sig din målgrupp VR-filmer eller finns det bättre upplevelser du kan ge dem med samma budget?
- Hassle Free. Allt fler användare är villiga att ge upp information för att få ökad enkelhet och funktionalitet. IoT och AI har redan börjat fylla användares hem med wearables, digitala assistenter och knappar för att beställa varor. Men viss information är mer känslig än annan, t.ex. visade en studie från Mindshare att det gick bra att ge information för att kunna slå på värmen hemma innan du kommer hem, men information nödvändig för att kunna ge rekommendationer för dagens klädsel var för känslig. Fundera därför på vilken information dina kunder är villiga att dela med sig av, och i utbyte mot vad. Ytterligare en fundering är vad som händer när allt mer beställningar sker automatiskt, hur kommer det påverka dina möjligheter att ta dig in på nya marknader?
- Connected Me. Allt mer interaktion sker via röstkommandon, och vi har även börjat se andra typer av interaktioner genom implantat och neuroscanning för kommunikation med omvärlden. Inom 5-10 år kommer vi säkert att få se ännu mer av uppkopplade tatueringar, digitala piller och smarta kontaktlinser. Frågan är då hur du som företag kommer att kommunicera med dina kunder. Om ditt varumärke ska representeras av en röst, är det en man eller kvinna, gammal eller ung och vilken dialekt har ditt varumärke? Frågorna för marknadsförare kommer bli mycket mer komplicerade än hur loggan ska se ut.
- Tunnel vision. Det senaste året har diskussionerna om filterbubblor, åsiktskorridorer och fejkade nyheter formligen exploderat. Tilliten till myndigheter och media rapporteras vara mycket låg, och frågan är hur det påverkar ditt varumärke. Precis som för nyheter så faller dina inlägg på sociala medier under samma algoritmer. I vilka sammanhang kommer du då att synas, och får du reda på vad andra säger om ditt varumärke? I slutändan är dock en fråga mycket viktig, hur kommer nya användare att få syn på ditt varumärke?
- Digital dieting. Vi är idag mer uppkopplade än någonsin, tittar på våra mobiler mer än 200 gånger per dag och får ofrivilliga ryckningar så fort det plingar till någonstans. En motreaktion har blivit digital detox, och även om det fortfarande är få som åker ut i skogen på retreat, börjar allt fler stänga av telefonen på helgen, ha en mobilfri timme på kvällen och lämna digitala enheter utanför sovrummet. Frågan är vad du kan erbjuda dina kunder som hjälper dem att få mer tid till det som är viktigt, snarare än att tävla om deras uppmärksamhet. Kan dina digitala tjänster göra det enklare för kunderna att gå ut eller spendera tid med vänner och familj? I sådana fall är du nog något riktigt värdefullt på spåren.
Sammanfattningsvis handlar det helt enkelt om att anpassa det vi ser omkring oss till din verklighet. Hoppa inte på trender bara för att ”alla andra” gör det, utan fundera på hur det kan ge ett mervärde till dina befintliga, och potentiella kunder.