5 sätt för småföretagare att marknadsföra produkter och tjänster

Många småföretagare marknadsför inte sina produkter och tjänster. Det finns åtminstone två anledningar till det – brist på både kunskap och pengar. Som tur är finns det effektiv kommunikation som inte behöver kosta skjortan – därtill har företagare möjlighet att låna pengar till marknadsföring för att växa ytterligare.

Fördelen med Internet är att du inte behöver en stor budget för att synas. Du kan publicera en bild online som viralt sprider sig över hela världen. Men ju större budget du har, desto större är chansen att du lyckas. Även om det framför allt handlar om kreativitet för att nå genom bruset. Tillsammans är kreativitet och pengar en oslagbar kombo.

Det finns många sätt att marknadsföra sig på. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Eftersom småföretagare ofta har en liten budget att röra sig med är de tvungna att vara mer kreativa än konkurrenter med större marknadsbudget. Nedan får du fyra billiga och effektiva marknadsföringstips och ett femte nödvändigt alternativ.

1. Skapa PR-värde

Gör något som fångar journalisters intresse eller blir viralt på Facebook. Det behöver inte kosta en krona men har potential att ge enorm effekt.

2. Lär dig prioritera

Ju mindre budget du har, desto viktigare är det att du prioriterar. Undvik att betala dyra pengar för sådant som uppenbart har liten räckvidd.

3. Positiva omdömen

Du har säkert en eller flera stammisar som älskar dina produkter eller dina tjänster. Citera dem på hemsidan och be dem rekommendera dig.

4. Marknadsför på Facebook

Det är gratis att presentera sitt företag på Facebook. Skapa en egen sida och gilla andra sidor. Då kan du berätta om din verksamhet och bygga relationer.

5. Låna pengar till annonsering

Om du saknar kapital kan du ta ett företagslån. Med pengarna som du lånar kan du köpa annonser på Facebook och Google, vilket stärker verksamheten.

Det kan förstås vara en god tanke som småföretagare att växa organiskt. Det vill säga att du förlitar dig på word of mouth-effekten och inte använder pengar som du inte har till marknadsföring. På så sätt har du ingenting att förlora – tyvärr riskerar du gå miste om kunder (läs: pengar) som annonsering på Facebook och Google genererar.

Med effektiv kommunikation och företagslån som du använder till annonsering får du en hävstångseffekt som tar ditt företag till nästa nivå. Om gör rätt kommer det inte dröja länge innan din annonsering på sociala medier och sökmotorer betalat tillbaka lånet. Ett företagslån är en investering som genererar kunder och pengar.

Låna för att växa

Med små medel går det att komma långt. Bara genom att fundera över vad som fungerar och inte fungerar – att lära sig prioritera – kommer du se resultat. Dock kommer det en tid när du som småföretagare måste ta nästa steg och växla upp din verksamhet – då kan det vara ett bra läge att ta ett lån för att utvecklas.

För att lyckas måste du som företagare synas på Facebook och Google. Det är gratis att synas oavsett plattformar men det underlättar om du har en marknadsbudget för annonsering. Det kostar nämligen att annonsera – hur mycket beror till stor del på vilken bransch du är verksam inom. Här kan du läsa mer att låna pengar, och olika typer av lån.

Det kan kännas skrämmande som småföretagare att betala tusentals kronor för att annonsera på Facebook och Google men faktum är att det är en bra investering. Sannolikt är dina kunder – framför allt potentiella kunder – medlemmar på Facebook och troligtvis googlar de både en och två gånger per dag. Dina kunder är digitala.

Om dina kunder är digitala måste du också vara det.

Som företagare är du medveten om att du behöver kapital för att ta nästa steg. Det är det som behövs för att få snurr på verksamheten. Om du inte har det kapital som behövs – och inte har tid att vänta – kan du ta ett företagslån. Med pengarna som du lånar kan du annonsera på Facebook och Google för att locka nya kunder.

Om du är osäker på hur digital annonsering fungerar och inte har en susning om vad SEO är kan du anlita antingen en byrå eller en konsult med spetskompetens. Då är chansen större att arbetet ger resultat. Väljer du att anlita en byrå eller konsult kan du fråga vilken budget de anser krävs för att lyckas och jämföra dem mot varandra.