5 saker för att komma igång efter semestern

För många börjar nu jobbet efter semestern, och en lätt stress infinner sig gärna när man ska kicka igång igen efter ett par veckor. Här kommer därför fem tips på vad du kan göra som mjukstartar jobblunken igen.

Många kan känna sig ivriga att komma igång med jobbet igen efter att ha varit borta. Men även om entusiasmen är där, så märker många att det inte flyter på sådär bra som det brukar. Dessutom träffar du ju nu dina (förhoppningsvis) trevliga kollegor igen och ni har alla säkert en hel del att berätta. Därför kan det vara bra att varva jobbet med andra, socialt viktiga, aktiviteter som faktiskt kommer göra att du snabbare kommer in i arbetet igen.

1. Gå och fika. Många missar hur mycket av det sociala arbetet som sker under fikapausen och tar med sig sin kaffekopp till datorn. Men se till att ta dig tid att träffa kollegorna, prata om vad ni gjort under semestern och hur det känns att vara tillbaka. Ni kommer alla känna en starkare sammanhållning, och tillsammans prestera bättre på jobbet.

2. Mjukstarta steg för steg. Att öppna inboxen och mötas av 1500+ olästa mail kan knäcka den bästa. Så ta det i mindre delar. Vänta med inboxen, den kommer du till tids nog. Börja med att kolla runt och se om något är annorlunda, har det kommit någon ny kollega? Kommer du ihåg var du har alla dina grejer? Finns det några papper till dig som du behöver läsa? Börja med att känna dig hemma på arbetsplatsen igen innan du tar dig an de tunga uppgifterna.

3. Hantera din mail. När du öppnar mailen efter en längre ledighet vet du att du kommer ha en del att ta tag i. Kanske har du smygkollat mailen under semestern och vet vad som väntar? Men ta det lugnt, de som mailat under sommaren vet om att många är borta, och väntar sig inte svar omedelbart. Kika igenom och se vad som kan slängas med en gång (nyhetsbrev, mail ”för kännedom” etc.) kika därefter igenom och identifiera vilka personer som är viktigast för dig att du svarar, exempelvis chefen eller dina kunder. Därefter är det dags att gå igenom resten av mailen, men tänk på att allt inte måste bli klart på en gång. Du kan utan problem ta några mail i taget under hela den första veckan.

4. Behåll sommaren. Se till att komma ut under lunchen så du får frisk luft och känner vinden (och förhoppningsvis solen) mot ansiktet. Ha någon minnessak eller en bild som gör att du kan tänka tillbaka till semestern och fyllas av den där lugna och behagliga känslan igen. Det hjälper dig att stressa ner och kunna dra nytta av den vila du fått längre.

5. Jämför dig inte. Det kan vara lätt att känna som att din semester inte var lika fantastisk som kollegornas, speciellt inte när de berättar om sina resor och upplevelser. Men kom ihåg att du också haft upplevelser som förhoppningsvis gjort dig glad och nöjd. Det kanske inte blev en resa till Karibien, men den där sommarkvällen när du satt uppe till solen gick upp var helt magisk. Förminska inte din egen upplevelse bara för att andra gjort andra saker. Prata om din egen semester som att den var fantastisk, så kommer du känna att den faktiskt var det.

Ett sista bonustips är att komma ihåg att det bara är ett jobb. Visst, det är viktigt att kunna försörja sig, men det är faktiskt minst lika viktigt att ha en bra relation med sina kollegor som med sina kunder. Så ta er tid att umgås med varandra nu, det kommer göra jobbet roligare och lättare under resten av hösten och göra att du presterar bättre på jobbet i längden.