5 saker att fundera på när du ligger i hängmattan i sommar

Sommaren ger ofta tid för reflektion, men vad ska du egentligen tänka på? Här är fem tips på saker att fundera över, som kanske kan förändra livet till hösten.

Idag sker utvecklingen med rasande fart, och det finns därför många saker att fundera över. Självklart dyker ofta jobb och det berömda livspusslet upp när man funderar på framtiden. Kanske kan dessa frågor hjälpa dig när du ligger i hängmattan och filosoferar över vad du ska göra med ditt liv.

1. Vad vill jag jobba med till hösten?
Kanske den vanligaste frågan som många ställer sig när man spurtat sista sträckan före semestern. Nu är det dags att fundera över vad du tycker är roligt och stimulerande med ditt jobb. Vad du helst skulle slippa eller i alla fall göra mindre av till hösten. Samt vilka nya arbetsuppgifter, projekt eller utmaningar som du vill ta dig an. Kanske är det dags att gå en utbildning, eller att bara byta kontorsplats för att få lite nya perspektiv. Det är inte alltid de stora förändringarna som ger den bästa utdelningen.

2. Kan distansarbete ge mig mer tid till att göra det jag tycker om, utan att jobbet blir lidande?
Idag finns det allt fler möjligheter till att jobba på distans och sköta möten och arbetsuppgifter med stöd av verktyg som Trello, Slack, Box, Salesforce, Skype etc. Fundera på om du kan slippa pendlingstiden till kontoret, och istället arbeta från någon annan plats. Även om du inte helt kan undvika kontoret, så kanske det är möjligt att jobba 1-2 dagar i veckan på distans?

3. Hur kan vi använda AI för att effektivisera arbetet på företaget?
Nu börjar praktiska användningsområden för Artificiell Intelligens (AI) och Machine Learning (ML) bli allt vanligare. Fundera på om det finns arbetsuppgifter eller problem som skulle kunna lösas effektivare med avancerad dataanalys och automatiserade processer. Det kan vara enkla saker som att analysera texter för att hitta gemensamma teman, skapa metadata för bilder så de bli lättare att söka på eller automatiskt spela in och transkribera möten. Enkla funktioner som varken innebär stora omställningar eller dyra investeringar men som ändå gör arbetet enklare och effektivare.

4. Kan uppkopplade (smarta) enheter förenkla mitt liv, och hur?
Alla möjliga enheter blir idag uppkopplade och erbjuder nya möjligheter för att interagera och styra saker i vår omgivning. Hur kan du använda det till att förenkla ditt liv? Kan smart belysning som gör sovrummet ljust till det är dags att gå upp göra det enklare att komma ur sängen? Kan en smart ringklocka göra det möjligt att prata med besökare även om du inte är hemma? Kan en uppkopplad kaffebryggare göra att du morgonkaffet är klart redan när du kommer in i köket? Vilka enheter skulle du ha hjälp av i din vardag?

5. Vilka tre saker kan jag börja göra för att minska min klimatpåverkan?
Klimatångesten börjar på allvar få grepp om svenskarna, och kanske finns det enkla saker som du kan göra för att minska ditt avtryck på jorden? Är det möjligt att ta cykeln eller åka kollektivt istället för att ta bilen i vissa sammanhang? Går det att ta ett Skypemöte istället för ett fysiskt möte? Är det dags att införa köttfria måndagar? Om alla gör små insatser blir det stor effekt i slutänden.

Avslutningsvis släpper faktiskt vår internetanvändning ut mer koldioxid än hela flygindustrin, så en av de största investeringar som du och ditt företag kan göra för klimatet är att se till att ni använder grön el, och dessutom sätter press på era leverantörer att deras molnlösningar, serverhallar etc. är klimatcertifierade. Kom ihåg att en Google-sökning kräver lika mycket ström som att koka upp 1L vatten i en vattenkokare.

Jag hoppas att du fått lite tips på vad du kan fundera över för att göra ditt liv lite annorlunda till hösten. Som sagt kan det vara bra att fundera på vilka små förändringar som ändå kan ge stora effekter.