5 heta trender för mobil marknadsföring 2017

Carl Christian Dyrssen, sverigechef på AOL Sverige, delar med sig av sina insikter om heta trender för mobil marknadsföring under året.
Mobilannonsering växer
De annonsörer AOL har talat med bekräftade det vi alla redan vet – att de planerar att investera mer i mobilannonser, mestadels i videoformat. I genomsnitt tittar 57% av konsumenterna på videos på sin mobil varje dag enligt AOLs data (globalt). Och 47% av annonsörerna förväntas att öka investeringen i mobilannonsering med minst 25% mer i år.
Skalbarheten och kvaliteten av mobildata är kritiskt.
Bland både annonsörer och utgivare är både skalbarhet och kvalitet av mobildata heta ämnen eftersom det är viktigt för köpare och säljare för att nå framgång. För utgivare så förenklar det utförsäljning av lagret. För annonsörer innebär ökad skalbarhet och datakvalitet lättare anpassning för olika målgrupper. För leverantörer handlar det om att erbjuda en öppen plattform med flera olika datapaket för att hjälpa annonsörer att bygga sina varumärken och utgivare att tjäna mer pengar.
Pengar flyttas – från TV till mobilt.
De ökade investeringarna i mobil marknadsföring måste komma någonstans ifrån och ”vart då ifrån” har länge varit den stora frågan. Nu står det klart att annonsörerna finansierar sina ökningar inom mobil annonsering och mobilvideo genom att flytta pengar från TV-budgetarna. Data stödjer detta. Enligt eMarketer, så utgör 2017 en viktig milstolpe för annonsinvesteringar då investeringarna i digitalt överstiger TV för första gången. Och det är mobilen som driver skiftet, vilket ställer traditionella annonsbudgetar på ända.
Virtual Reality (VR) är redo att växa
Den kanske hetaste trenden i år handlar om VR och 360-format, som har lanserats av flera olika varumärken och plattformar. Detta är passande eftersom mobilen driver en stark ökning av mer fängslande videovisningar. I vår egen senaste studie på VR så visar det sig att 31% av USAs konsumenter förväntas att se fler videos i VR under det kommande året. Mobilen stödjer en innovativ våg av starka video-upplevelser. Många säger att det endast är ”gamers” som köper VR-headset och det stämmer ju så länge det bara finns innehåll för gamers. Men vänta bara tills det kommer kvalitativt innehåll inom t.ex inredning eller resa. Här bör de flesta varumärken se en stor möjlighet på sitt eget område, just tack vare rådande brist på sådant innehåll.
Transparens och ansvar inom mobilannonsering
Transparens är ett hett ämne vart man än går. Annonsörer vill se ansvar, särskilt i leveranskedjan av mobila annonser, främst på grund av de ökande investeringarna. Och när Facebook och Google nyligen gått med på krav från Media Rating Council att bli granskade av 3:e part ökar detta bara intresset. Annonsörer kräver djupare insikter och fastare garantier för hur byråer och teknikleverantörer agerar på deras bekostnad. Det är inte en orimlig begäran. Annonsörernas partners – leverantörer, byråer och utgivare – måste leverera detta.
Carl Christian Dyrssen, Sverigechef, AOL Sverige,