5 digitala marknadsföringstrender att tänka på under 2016

Sättet att bedriva marknadsföring har förändrats dramatiskt under de senaste fem åren, drivet av förändringar i konsumenternas beteende och tekniska framsteg. Marknadsföringsbudgetar har ökat och kommer att fortsätta öka under 2016, varav en stor procentandel kommer att läggas på digital reklam, skriver Kristoffer Klockare från Tradedoubler.

Den stora mängd data som idag genereras online gör att vi kan bättre kan mäta våra digitala marknadsföringssatsningar och noggrannare redovisa resultat i jämförelse med traditionella medier så som print- och tv-reklam.

Till skillnad från traditionella reklamkanaler, är det möjligt att se över och anpassa digitala kampanjer i realtid. Det gör det även möjligt för företag att testa kampanjer utan att binda upp sig för stora initiala medieutlägg.

Att kunna utnyttja data för att få värdefulla insikter kommer att visa sig vara nyckeln till framgång för marknadsförare 2016. Här följer några trender som marknadsförare kan ta tillvara på för att bättre lyckas i sin digitala marknadsföring 2016.

1. Vikten av ROI
Mätningen och effektiviteten av traditionell reklam, såsom tv-annonser, är allmänt förstådd och accepterad. Men tv-reklammätningsmått saknar tillförlitlighet och enligt Forrester Research har tv-reklam blivit mindre effektiv. Möjligheten att redovisa varje krona som spenderas gör den inte fullt lika etablerade digitala reklamen till en attraktiv marknadsföringskanal.

2. Tänk kanal inte konsument
År 2016 måste marknadsförare sluta tänka “kanal” och börja tänka “konsument”. Marknadsförare fokuserar ofta för mycket på separata kanaler, oavsett om det är sociala medier, print eller marknadsföringsaktiviteter i butik. Konsumenter ser inte på varumärken på det här sättet. För en konsument förekommer ingen skillnad mellan kanalerna; kommunikationskanaler mellan ett varumärke och dess kunder är sammanflätade i ett komplext förhållande som ofta kräver en tvåvägskonversation.

Marknadsförare måste anpassa sig till detta sätt att tänka och utveckla innehåll som återspeglar hur deras kunder vill interagera med varumärken i olika kanaler. Var, hur och på vilket sätt innehållet konsumeras kommer att fortsätta att utvecklas och marknadsförare måste nå ut det på ett relevant sätt för att vara framgångsrika. Som Steve Jobs sa “vi måste skapa relevans, inte medvetenhet”. Marknadsförare måste se till att deras budskap är konsekventa, vilket dock inte innebär samma budskap i alla kanaler. Budskapen måste anpassas till kanalen och konsumenten – människor konsumerar exempelvis innehåll på sociala medier på ett helt annat sätt än via e-post.

3. Mobil reklam kommer att mogna
Google-sökningar sker idag snarare på mobila enheter, än på datorer. Varumärken som ännu inte anammar den mobila utvecklingen behöver ta sig en allvarlig funderare. Det är förvånande att många stora varumärken ännu inte har mobiloptimerade webbplatser och de som har det försummar ofta att optimera hela shoppingresan online. Om exempelvis köpupplevelsen är mobiloptimerad, ska inte kunden behöva gå till sin varukorg och upptäcka att betalningen styrs till en stationär betalsida. Alla vet att en dålig användarupplevelse vid köptillfället resulterar i många förlorade kunder. Att kundresan är lönsam på alla enheter är en grundförutsättning för alla varumärken (även små och medelstora företag) som vill optimera sin digitala marknadsföringsbudget på ett effektivt sätt.

4. Fler enheter blir marknadsföringskanaler
Under 2016 räknar med att marknadsförare kommer att börja se wearables som en ny marknadsföringskanal. “Sakernas Internet”, som exempelvis smarta kylskåp, kommer att fortsätta att vara ett tema i och med att tekniken blir allt smartare, Med den mängd enheter som finns på den digitala marknaden, kommer trafikmängden att öka. Marknadsförare måste se till att fördela sina digitala budgetar i rätt kanaler och använda kundinsikter för att optimera olika enheter.

5. Kombinera både online och offline
Inte nog med att marknadsförare måste tänka holistiskt när de planerar sin verksamhet i flera digitala kanaler, de måste också överbrygga klyftan mellan marknadsföringen online och offline. Inte bara när det gäller tonfall och marknadsföring, utan också användarresan mellan online och offline. Klicka och samla är ett utmärkt exempel på hur användarupplevelsen inte stannar vid online. Rabattkoder och lojalitetsprogram måste optimeras för att underlätta en användares inköpsresa i olika enheter, kanaler och butiker.

Under 2016 är det viktigt att marknadsförare analyserar det snabbt föränderliga landskapet och anpassar sig till denna. Se till att kommunicera data till dina kunder på rätt sätt vid rätt tidpunkt för att maximera effekten av dina digitala marknadsföringsaktiviteter.

Artikeln är skriven av:
Kristoffer Klockare
Nordenchef Tradedoubler