Webbläsaren som blockerar annonser vill betala sajter

Kommer ni ihåg den reklamblockerande webbläsaren Brave? Grundad av Brendan Eich, som varit CEO för Mozilla, har nu lanserat sin funktion kallad “Brave Payments”. Denna inte helt okontroversiella tjänst ska ge annonsblockerande användare möjligheten att betala direkt till publicisterna de besöker, istället för att de ska få sina intäkter via annonserna.

Läs mer: Tidningarna upprörs över Brave

Det finns förstås ett par frågor kring detta. Den största är förstås om användare som redan vant sig vid att få nyheterna gratis (och utan annonser) verkligen ska vilja betala för sig?

Att störande flash-banners och pop-ups inte gjort sig poppis bland internetanvändarna har nog blivit tydligt för många, i takt med att användandet av annonsblockerare ökat lavinartat de senaste åren. Detta har å sin lett till att medan användarupplevelsen blivit bättre, så har publicisternas intäkter rasat, i synnerhet då allt fler läser sina nyheter på nätet.

Det finns å andra sidan projekt från såväl Facebook och Google som ska göra laddningstiderna kortare på exempelvis mobila sidor, bland annat så har båda jättarna på olika sätt börjat “bestraffa” annonsörer som har tungladdade annonslösningar. Således kan det tänkas att orsakerna till att ha annonsblockerare kan minska – eller kommer i varje fall inte att öka lika mycket i framtiden.

Läs mer: Facebook prioriterar annonser vars mobilsidor laddar snabbast

Brave nya lösning är i varje fall intressant. Användare som vill betala för sig kan välja att ge pengar till de sajter de besöker i webbläsarens inställningar, helt anonymt såklart via olika krypteringstjänster. Man kan också själv bestämma hur mycket man vill betala till de olika sajterna.

Funktionen har sedan igår lanserats för beta-testande, och man hoppas på feedback från användare kring buggar och andra problem. Frågan är också – vad känner publicisterna inför detta?

Brave finns för både datorer och de stora mobila operativsystemen.