Bevis på att robotar skriver nyheter

Robotar skriver sportnyheter! Om du ibland misstänkt att vissa journalister låter som en robot, så kan det faktiskt vara så. Den stora nyhetsbyrån AP (Associated Press) har en robottjänst som heter Wordsmith, och som redan används för att bevaka enklare nyheter.

Nu utökar man till att låta robotarna bevaka den amerikanska baseballligan MLB.

MLB (Minor League Baseball) är dock en av ligorna som i skrivande stund inte bevakas av några mänskliga reportrar i större grad (eller alls), så man behöver kanske inte oroa sig att AI snor journalistjobben – än. Enligt källor nämnda av bland annat Techcrunch handlar det i varje fall om brist på resurser för att bevaka ligans alla 142 lag.

Mjukvaran som man använder sig av kommer från Automated Insights, och data från MLB Advanced Media (MLBAM) som är den tjänst som står för all officiell statistik kring Minor League Baseball. Man har beta-testat mjukvaran ett tag, och känner sig nu säkra på att det går att förstå även för människor.

Robot-artiklar kan ses som både något positivt och negativt, men om inte annat så visar det på programvarans stora möjligheter även inom områden som marknadsföring. Kommer fler annonser att uppdateras i realtid av robotar?

Läs mer: En inblick i en robots första arbetsdag – och en vision av framtiden

Just nu lovar AP att det ska gå att tydligt avgöra om rapporteringen kommer från robotar eller människor, så att det vi inte ska luras. Men det är klart man undrar – hur länge kommer det att dröja innan ännu fler artiklar kommer skrivas av automatiserad mjukvara? Många kanske undrar om jag är en robot – hur vet jag att jag inte är det!?

Behöver du hjälp med att anpassa din marknadsföring till de senaste digitala trenderna? Klicka här.