Hela 39 procent av alla digitala annonser är bortkastade

Ad tech-företaget Meetrics presenterar för första gången, i ett pressmeddelande, svenska siffror för den digitala mediemarknaden i sin Viewability Benchmark-rapport. Resultaten visar att 39 procent av annonserna är bortkastade då de aldrig ses.

Den första Viewability Benchmark-rapporten, där siffror utgår från mätningar online under det senaste kvartalet visar att endast 61 procent av alla bannerannonser är synliga och når användaren.

Man räknar att annonser som följer 50/1-standarden som kommer från IAB och the Media Rating Council (MRC). Alltså minst 50 procent av annonsytan måste vara i den synliga delen av webbläsaren under minst en sekund. För videoannonser är den rekommenderade standarden 50/2, vilket betyder att videon måste vara synlig i minst två sekunder på minst 50 procent av ytan.

– Allvarligt man betalar för en halv annons, om man skulle få en halv annons i en tidning skulle man reklamera den. Men när det är digitalt betalar man för halva annonser, helt galet!

Det här är ju en katastrof för alla annonsörer på nätet vars annonser bara ses 61 procent av tiden och ribban man använder i sina beräkningar är pinsamt låg, här krävs en uppstädning av vad som är en visning.

Att halva annonsen ska ha setts i minst 1 sekund. Om sanningen ska fram och man ska beräkna efter realistiska värden som att hela annonsen ska ses i minst 2-3 sekunder, för att verkligen uppfattas, är nog resultatet nere på 5-10 procent.

Rapporten ger både svenska annonsörer och publicister jämförelsetal för branschen. ”Genom att publicera viewabilitysiffror för den svenska marknaden kan vi öka transparensen i branschen och på sikt kan vi förbättra annonsmiljön för alla inblandade parter”, säger Jonas Jonsborg, Sverigechef på Meetrics.

Ja, vi behöver Meetrics för att städa upp i branschen. Utan deras insats hade vi inte ens haft koll på hur dåligt det faktiskt är med annonsering på nätet. Att använda en viewability-mätning på HELA annonser borde vara standard för alla.

Kan det verkligen fortsätta så här? Det måste ske en dramatisk förändring i branschen för att ändra på förhållandet. I en värld fylld av reklamblockerare, reklamtrötthet och värdelösa beräkningar förstår jag varför annonsörer som P&G ryter till.

Är inte tiden i sandlådan för internet förbi. Dags att ta det här på allvar.