The Dark Web – nytt tillslag i Nederländerna visar på baksidorna med krypteringstjänster

The Dark Web fortsätter att vara tillhållet för ljusskygg verksamhet. Den Nederländska polisen har nyligen arresterat ägaren till Ennetcom, en leverantör av krypteringstjänster för ett brett nätverk av användare – som man misstänker har använt företaget för organiserad brottslighet.

Danny Manupassa, som Ennetcoms ägare heter, ska hållas häktad under 14 dagar under den pågående undersökningen. Åklagarna i Rotterdam misstänker att mannen har använt sin kryperteringstjänst för pengatvätt och illegal vapenhandel. Informationen kommer enligt åklagarmyndigheten även komma att användas i andra pågående undersökningar.

Ennetcom skriver själva på sin webbsida att de “måste avsluta all verksamhet för närvarande”, och att man “beklagar händelseutvecklingen och insinuationerna gentemot Ennetcom. Det borde vara självklart att Ennetcom står för personlig integritet”.

Läs mer: Det dolda internet – att surfa på ”The Dark Web”

Företaget sålde modifierade mobiltelefoner som använde deras egna servrar för krypterad datatrafik (och kunde inte logga in på nätet eller ringa “vanliga” samtal). Dessa telefoner har sedan dykt upp vid flera undersökningar av kriminell verksamhet, som gängmord och drogfall.

Majoriteten av användarna kommer från Nederländerna, men de flesta av servrarna finns i Kanada, vilket har lett till samarbete mellan de två ländernas polismyndigheter. Alla de 19 000 användarna har meddelats om att systemet nu undersöks av polisen, rapporterar Reuters.

Krypterade tjänster kan för många vara det enda sättet att slippa förföljelser av förtryckarregimer, eller bara ett sätt att säkra rättigheten till ett privatliv. Men, som i detta fall, visas även The Deep Webs mörka baksida.