365 dagar utan kvällspressen

När jag gick ut med mitt val – att rata kvällspressen – blev jag hånad av kollegor och ifrågasatt av vänner. Nu 365 dagar senare är jag fortfarande nöjd med mitt val eftersom kvällspressen är i mina ögon ren sörja som gör oss alla lite dummare.

Aftonbladet var under 1800-talet den tidningen som gav stöd till den liberala oppositionen mot kungamakten med ett innehåll som kunde intressera många människor. Svenska och utländska nyhetshändelser inom politiken samt kulturnyheter om litteratur och teater. En skön mix av journalistik och underhållning.

Idag är Aftonbladet en enda sörja av klickbaits och faktiskt bara mer klickbaits. Det finns väldigt lite av riktigt nyhetsvärde kvar. Ett nöje som till motsats från ursprungstanken gör oss alla dummare.

Expressen startade som motvikt till de nazistiska strömningarna i samhället. Ända från början har liberalism, tolerans och solidaritet varit Expressens kärnvärden. Expressens motto är att alltid stå på den enskilda människans sida mot övergrepp, förtryck och maktmissbruk.

Idag är Expressen en enda sörja av klickbaits och faktiskt bara mer klickbaits, precis så som storebror Aftonbladet. Att stå på den enskildes sida gäller bara om den enskilde är med och matar klickmonstret.

Allt från skinka, casionoverksamheter och nya bilar ska pryda deras verk. En gång i tiden stod deras varumärke för något viktigt. Idag är det bara underhållning för enkelspåriga som ska se annonser, som ingen ser.

Vart tog kvällspressens grävande journalistik vägen? När slutade man sticka ut hakan för att skriva om samhällets svagheter och maktens försök till förtryck. Det är ju inte så att samhället förändrats i sin struktur märkbart. Det behövs nu mer än någonsin ett forum och en nyhetskälla som vågar ta ställning och blotta sanningen. Inte undra på att dagens ungdomar får sina nyheter via Facebook.

Så här summerar jag mina 365 dagar utan kvällspressen:

1. Numera läser jag nyheter på SVT eller utländska sajter som Reuters. Mina val av nyhetskällor får mig att känna mig lite mer elit jämfört med ‘folket’ som läser kvällspressen då mina egna gräv leder fram till riktiga insikter.

2. Jag saknar inte kvällspressen och det är ju ganska tråkigt för kvällspressen att jag känner så. Inte en dag har tänkt på att återgå till dem som källa. För när man väl lämnat dem inser man hur otroligt dåliga de faktiskt är.

3. Youtube underhåller lika bra eller bättre än alla autospelande klipp på kvällspressen. Om du vill somna in till något meningslöst finns det miljarder klipp på Youtube som gör underverk.

4. Hatten av till Omni som lyckas med konsttycket att ta bort det mesta av skräpjournalistiken för att ge mig en summering.

5. Finns en hel del bloggare där ute som tagit vid där kvällspressens journalister somnade in. Bloggarna gräver, ifrågasätter och utmanar. Framtidens journalister sitter inte på en redaktion. De ligger hemma i soffan och bloggar fram sanningen.