Sociala medier är en viktig maktfaktor under Melodifestivalen

Under hela veckan har Anna Book, tillsammans med Samir & Viktor, legat i ledningen som den mest omtalade artisten i sociala medier inför Melodifestivalen. Efter gårdagens diskning fick Anna Book ytterligare skjuts och är nu i särklass den största snackisen.

Sociala medier har visat sig vara en av de viktigaste maktfaktorerna i Melodifestivalen och för tredje året i rad mäter Telenor vilka artister och låtar som är hetast på nätet. Melodikollen.se är en tjänst som scannar av sociala medier så som bloggar, Facebook, Instagram och Twitter för att mäta vilka artister det pratas mest om. Även artisternas egna inlägg läses in för att mäta hur väl de presterar i antal likes, delningar och kommentarer.

– Anna Book blev diskad från Melodifestivalen, men i sociala medier är hon den stora vinnaren. Det har varit oerhört jämnt mellan henne och Samir & Viktor hela vägen fram till igår då snacket om Anna Book verkligen exploderade, tyvärr på grund av en tråkig nyhet, säger Elisabeth Lindholm, festivalgeneral hos Telenor, som står bakom Melodikollen.

Förra året var sociala medier en tydlig maktfaktor, av de tre som det talades mest om inför varje delfinal gick samtliga vidare till final eller andra chansen. Om den trenden håller i sig är det Samir & Viktor som ligger bäst till inför morgondagens deltävling.

Jämför man samtliga artister som tävlar i årets Melodifestival så får Samir & Viktor dock se sig slagna av Oscar Zia som står i en klass för sig själv när det gäller antal inlägg och omnämnanden på nätet.

– Bortsett från Anna Book är det Zia som engagerar mest på nätet och det är en position han har haft ända sedan vi började mätningarna. Det blir spännande att se om han lyckas behålla ledningen hela vägen fram till finalen i mars, säger Elisabeth Lindholm.

Samir & Viktor mest omtalade inför delfinalen i Göteborg

Samir & Viktor dominerar inför den tredje delfinalen, medan Ace Wilder och Mimi Werner för en jämn kamp om andraplatsen.

Artister som är hetast i digitala kanaler enligt Melodikollen.se – endast delfinalen i Göteborg:

1.Samir & Viktor

2.Ace Wilder

3.Mimi Werner

Oscar Zia dominerar snackistoppen bland alla årets artister

Bland artisterna i Melodifestival, totalt sett, leder Oscar Zia stort. På andra- och tredjeplats hamnar Samir & Viktor respektive Ace Wilder.

Artister som är hetast i digitala kanaler enligt Melodikollen.se – samtliga deltävlingar:

1.Oscar Zia

2.Samir & Viktor

3.Ace Wilder

4.Mimi Werner

5.Albin & Mattias

Samir & Viktor får flest att lajka, dela och retweeta

När det kommer till artister som fått sina egna inlägg att lajkas, retweetas och delas vidare är det Samir och Viktor som lyckats bäst. Dolly Style hamnar på andra plats, följd av Krista Siegfrieds på tredje plats.

Artister som engagerar mest i digitala kanaler i form av delningar, retweets och likes – samtliga deltävlingar:

1.Samir & Viktor

2.Dolly Style

3.Krista Siegfrids

4.Mimi Werner

5.Ace Wilder