30 procent färre klick sedan Google ökade till fyra annonser

Har värdet av sökmotoroptimering minskat sedan Google ökade från tre till fyra annonser överst på kommersiella sökningar? Ja, visar en undersökning av söktrafiken.

Undersökningen är genomförd av Easycredit tillsammans med fyra konkurrenter.

Vad vill Google?

Google jobbar hela tiden för att förbättra sökresultaten utifrån två perspektiv. Företaget har dels ett intresse i att hela tiden förbättra sökalgoritmerna för att leverera bättre och mer relevanta resultat för användarna men de är först och främst ett storföretag med krav på att hela tiden öka både omsättning och vinst.

Adwords är en pengamaskin

En av Googles största inkomstkällor är annonser i sökresultaten på kommersiella sökningar. Därför är det inte konstigt att Google hela tiden A/B- testar annonserna.

Från gul till grön färg på annonserna

Sedan i juni, efter månader av testning, bytte Google ut annonsfärgen från gult till grönt. Google gör förmodligen så här för att det ska bli svårare för användarna att skilja mellan annonser och organiska träffar.

bild1_google_4_annonser

50 % kan inte skilja mellan annons och icke-annons

Enligt vissa undersökningar är det endast är 50 % av användarna som kan skilja mellan annonser och organiska resultat, vilket innebär att PPC (betalda klicks) förstärker sina positioner i resultaten på bekostnad av sökmotoroptimering.

Har Google blivit en annonsbroschyr med sökfunktion?

Det ligger i Googles intresse att fortsätta maximera antalet betalda klicks och den mest dramatiska förändringen var att utöka annonserna högst upp i träfflistan från tre till fyra stycken.

Så påverkades vår bransch

Vi ville ta reda på hur vår bransch påverkades av skiftet och inledde ett samarbete tillsammans med fyra konkurrenter.

Gemensamt för oss och våra konkurrenter är att vi slåss om förstaplatsen på ordet “sms lån”, en av de mest konkurrensutsatta kommersiella sökningarna i Sverige.

“Sms lån” har ca 27 000 sökningar i månaden och “smslån” har ca 14 000 sökningar.

För att ta reda på hur sökresultaten påverkats jämförde vi CTR och klickdata från Google Search Console för de här sökorden under en period på 90 dagar.

CTR med 4 annonser VS CTR med 3 annonser

bild2_google4artiklar

I snitt har företag som konkurrerar om ordet “sms lån” samt “smslån” sett en minskning med hela 30 % i CTR sedan Google började visa fyra annonser.

bild3_google4annonser

I en bransch med sökvolymer för “sms lån” samt “smslån” om totalt drygt 40 000 sökningar/månad är en minskning med 30 % anmärkningsvärt mycket.

Minskat värde av sökmotoroptimering?

Analysen vi gjort tillsammans med fyra andra webbplatser som rankar på orden “sms lån” säger oss att värdet av sökoptimering i vår bransch har minskat.

Det kan gälla andra branscher också men drabbar framförallt branscher med extremt hård konkurrens för kommersiella sökningar.

Men alla håller inte med…

Christian Rudolf, ägare av sökmotorkonsultfirman Topdog, håller dock inte med helt och hållet och säger i en kommentar till Easycredit:

– Det är sant att CTR-frekvenser har påverkats vid införandet av fyra annonser. Men att säga att sökmotoroptimering generellt är mindre värd är nog inte korrekt. I alla segment gör kunden en resa och vi påverkas av kommunikationen i denna resa. Att säga att det alltid är sista klicket som räknas, att det räcker med “One and done” är inte rätt sätt att utvärdera om SEO blivit mindre värt.

Ranka #1 blir viktigare

De som tappat mest trafik procentuellt sett sedan ändringen genomfördes är träffresultat med lägre ranking.

Det blir viktigare att ranka etta på sitt sökord, eftersom fler annonser gör att användarna troligen behöver scrolla längre innan de kommer till de organiska träffarna.

Bra titel och sidbeskrivning höjer din CTR

Titeln och sidbeskrivningen (meta description) bestämmer hur varumärket visas i Googles sökresultat. Vi såg tydligt i vår undersökning att sidan som rankar på position två nästan fick lika många klick som sidan som hade position ett under jämförelseperioden.

Easycredits titel och meta överpresterade sett till vilken position sidan hade i sökresultatet. Detta resultat är självklart kul och ett kvitto på att vi är på rätt väg. Men det visar också på vikten av att optimera pagetitle och meta description.

Artikeln är skriven av:

Gustav Palm
från företaget Easycredit