3 trender som kommer att påverka ditt liv

Den senaste utvecklingen inom modern teknologi kommer snart att leverera oss saker och lösningar på problem som vi tidigare bara hade kunnat drömma om. Ja, det låter som en floskel – men vi kan ju redan se att sådant som Virtuell Verklighet ger helt nya upplevelser, och 3D-skrivare är ju som taget från Star Trek. Hur kommer dessa trender att påverka konsumentens vardag?

Vi börjar med 3D-skrivarna, som redan nu är på framfart inom bland annat min egen hobby (miniatyrer!). Men de har ett fantastiskt användningsområde inom vården (specialtillverkade, billiga proteser). Man kan också laga bilar medelst 3D-printade delar, och hela 13 rum stora hus har skrivits ut från en dator!

Stora tillverkare av skrivare, som HP och Canon, har börjat att på allvar intressera sig för tekniken – så snart kommer den bli ännu billigare och mer tillgänglig. Fraktkostnader som tar tid och påverkar miljön kan minskas, och kreativa själar kan sprida smarta idéer – allt från muggar till möbler – till hela världen.

VR-teknologi, och dess nära släkting AR-teknologin har också ökat i popularitet. AR är ju känt för alla nu, efter Pokemon Go’s enorma succé, och alltfler känner till VR från Zuckerberg-tal och Oculus Rifts kickstarterkampanj. Jag provade själv den sistnämnda härom veckan tillsammans med min bror, och tekniken är ojämförbart mycket bättre än 1990-talets tafatta försök.

Men utöver dataspel som skrämmer skiten ur dig, så har VR-teknologin också stora möjligheter för bland annat mäklare och möbeltillverkare – nu kan man ju testa interiören i ett hus flera mil bort utan att behöva lämna det egna vardagsrummet.

För tillfället är det något dyrt att införskaffa toppskiktet av produkterna, så det finns större chans för sådant som Googles Cardboard att slå igenom bland oss vanliga dödliga. Men precis som platt-TV’n för tio år sedan kostade tre månadslöner finns de numera i varje hem, så kan det mycket väl tänkas att VR-headseten finner en väg in till oss i framtiden.

Läs mer: Facebook tror på en framtid med Telepati

Slutligen så finns Internet of Things – eller IoT. Kylskåp, klockor, kläder, hamsterns favorithjul och lampor är bara några av sakerna i vårt hushåll som kan bli uppkopplade mot nätet och kontrollerade med våra mobiltelefoner. Tekniken kan komma att hjälpa miljön, också, genom att vi nu kan sänka värmen när vi inte är hemma exempelvis.

Väl hemma kommer vi kunna slå ljuset på och av med bara handrörelserna och slå på duschen eller kaffekokaren genom att känna av när vi stiger upp på morgonen (detta enligt MATRIX, en kickstarterprodukt från AdMobilize). Vi kommer att kunna styra vårt hem på helt andra sätt än idag, och kanske spara en del krånglande på detta sätt.

Visst är det en bit kvar till att dessa saker på allvar träder in i vårt vardagsliv, men detta är inte längre fantasier – alla dessa produkter är redan utvecklade och i finns redan på ett eller annat sätt på marknaden. Frågan handlar egentligen mer om pris och användarvänlighet, saker som helt klart snart kommer att anpassas efter våra behov.

Hur coolt är det inte att leva i framtiden, egentligen!? Allt som saknas är flygande bilar och teleporteringsteknologi, fast de kanske redan finns gömda i någon mystiskt militärbas.

(Källa: TechCrunch)