3 grillrecept som får svärmor att tappa hakan

Svenskar är ett grillande folk. Men efter ett tag blir det ganska trist med den vanliga entrecoten, flinasteken och laxbitarna. Testa några otippade grillrecept istället och imponera på vänner, familjen och förstås svärmor!

Fler tips på god sommarmat!

Är du en av dem som börjar grilla redan när första snön har smält? Och fortsätter långt in i november? Eller kanske året om? Du är inte ensam. Men visste du att allt du lagar i ugnen eller på spisen kan du också grilla.

Grillade ostron
Stjärnkocken Paul Svensson lagar hela gourmetmiddagar på grillen. Här kommer hans recept på grillade ostron, en specialitet på västkusten,  för den som vill lyxa till det lite:

Det här behöver du:

  • 12 st ostron
  • 4 msk olivmarinad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gör så här:

  • Lägg 4 lager med aluminiumfolie i en plåt och tryck ner ostronen i folien.
  • Lägg ostron och folie direkt på grillen grilla med indirekt grillning.
  • Täck med locket och baka i ca 5 minuter.
  • Lyft locket och ostronen från grillen.
  • Ostronen ska ha öppnat sig lätt i framkant.
  • Stick in kniven och lossa muskeln i överkant.
  • Lyft av övre ostronskalet och lossa undre muskeln.
  • Blanda olivmarinaden med olivolja och vinäger.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Toppa varje ostron med en halv matsked olivvinegrett

Hugg in!

Grillad kål
Sara Begner är provkökschef på Coop och tycker vi ska äta mer kål, en grönsak som oftast får stå för vanlig coleslaw eller kåldolmar. Men det finns mycket mer vi kan göra med kål – till exempel grilla den. Här har du Saras spännande recept på spetskål med äpple och dill.

Du behöver:

  • 4 portioner
  • 1 rödlök
  • 1 kruka dill
  • 1 msk söt senap, gärna grovkornig
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 äpple
  • 3 msk smör
  • 1 stort spetskålshuvud

Gör så här:

  • Skala löken. Hacka den och dillen.
  • Blanda senapen med vinägern och rör i oljan. Vänd ner löken och dillen. Smaksätt med salt och peppar.
  • Hyvla äpplet med osthyvel. Ringla dressingen över äppelskivorna.
  • Smält smöret. Skär kålen i fyra klyftor och pensla snittytorna med smöret. Grilla kålen på snittytorna.
  • Blanda den grillade kålen med dressing och äpple.

Mums fillibabba!

Färs- och baconlökkorgar

Bloggaren Jenny tipsar om fyllda färs- och baconlökkorgar – en lite annorlunda – men toppenkombination av smaker – som blir extra gott på grillen

Ingredienser:

  • 500 gram nötfärs
  • 1 tsk finhackad chili
  • 2 msk oxfond
  • 30 gram finsmulad fetaost
  • salt & peppar
  • 2 gula stora lökar
  • 6-7 remsor bacon

Fixa till det såhär:

  • Blanda ihop färsen med finhackad chili, fond & smulad fetaost, salt & peppar
  • Skala löken och dela på mitten
  • Forma en rund biff och klä lökringarna runt om
  • Linda in varje lökbulle med en remsa med bacon och fäst med en tandpetare
  • Släng på grillen

Bon apetit!

Vi ses i Halland!