3 fördelar med att bygga en osynlig IT-struktur

Under Nutanix Next som nyligen gick av stapeln fick jag möjlighet att sitta ner med Julie O’Brien, SVP of Corporate Marketing på Nutanix. Under intervjun avslöjade hon dels lite om vad vi kommer få se från Nutanix i framtiden, men framför allt vad fördelarna är med att bygga en osynlig IT-infrastruktur.

Nutanix har en tydlig vision för vad de gör: De vill göra IT-strukturer på företag så enkla och pålitliga att de kan betraktas som osynliga. Lösningen är en stabil mjukvaruplattform som ser till att ”klistra ihop” olika IT-system mot en stabil bas, så att rätt data alltid är tillgänglig för rätt person, oavsett vilken enhet eller geografisk plats de befinner sig på. De kallar systemet för ”hyperconverged infrastructure” och är bottenlagret i infrastrukturen som gör att övriga system kan fungera optimalt, både för sig själva och tillsammans.

Vad innebär då detta för olika avdelningar på företaget? Undrar jag.

För exempelvis en marknadsföringsavdelning, säger Julie, innebär det att de system man idag arbetar i kommer ha bättre run-time och att kopplingarna mellan systemen fungerar bättre. De behöver inte kontakta IT lika ofta för att få hjälp med saker som inte fungerar, vilket gör att de kan fokusera helt på sitt jobb.

För IT-avdelningen innebär det mindre fokus på brandsläckning när systemet stöter på problem, och mer fokus på att exempelvis rulla ut nya applikationer och arbeta närmare övriga avdelningar för att se till att de får vad de behöver.
För så gott som alla avdelningar innebär det helt enkelt att IT-systemet fungerar som det ska, vilket ger minskad huvudvärk för alla parter.

Läs även: Så får du din IT-infrastruktur att bli en möjliggörare istället för en ständig huvudvärk

Teknikvärlden rör sig ju snabbt framåt nu, vad kan vi förvänta oss från Nutanix i framtiden?

Precis som alla företag måste vi också utveckla oss, säger hon. När vi startade låg fokus på att göra infrastrukturen osynlig. Därefter gav vi oss i kast med datacenter och lagring, och nu jobbar vi med att göra molnlösningar osynliga. Redan nu kikar vi dock på hur vi kan bygga nästa nivå av IT, och underlätta kopplingarna mellan olika system ytterligare genom en ny form av API-plattform för utvecklare. Vi ser även hur vi kan koppla på big-data-applikationer som Splunk och liknande för att driva massiva datamängder på ett effektivt sätt. Så det är mycket spännande som händer på Nutanix nu.

Så om jag vore en företagare som funderade på om Nutanix är något för mitt företag, vad kan jag förvänta mig?

Jag tror att det är framför allt tre saker, säger Julie:

1. Minskad komplexitet. Ditt företag börjar ledsna på komplexiteten i er IT-stack, och funderar på om och hur ni ska uppgradera till nästa modell, eller kika på ett helt nytt system. Där kommer Nutanix Hyperkonvergens in som ett mellanting, där vissa delar kan behöva bytas, men du kan i stort jobba i samma system som tidigare.

2. Frigöra resurser. Genom en hyperkonvergerad IT-infrastruktur frigörs resurser som gör att IT-avdelningen kan göra mer med samma budget och bli mer effektiva.

3. Få IT-avdelningen som en partner för tillväxt. Många chefer ser tillväxt genom digitalisering och IT som ett viktigt mål, och genom en bättre IT-infrastruktur kan IT-avdelningen kan bli en kraftfull partner till företagets olika avdelningar, och hjälpa till att driva denna tillväxt och digitalisering på ett strategiskt sätt.
Helt enkelt får du en osynlig IT-struktur där dina resurser, både ekonomiska, tekniska och personella, kan användas effektivare och verkligen ge företaget en konkurrensfördel.

Men, en sista fråga, kommer inte det leda till uppsägningar?

Nej, faktiskt inte! Det vi sett är snarare att företagen behöver anställa fler, eftersom ett fokus på strategiska frågor på fler platser i organisationen driver utveckling och affärer. Företagen får snarare en större utväxling på sin verksamhet, och kan lyfta sina team till nya nivåer och jobba med saker såsom Dev-Ops och ha en framtidsinriktad verksamhet. Det är helt enkelt bra för alla.

Jag tackar Julie för hennes tid och ser med spänning fram emot vad Nutanix kommer kunna göra för företag i framtiden.