Keymetrics

Så här surfade svenskarna under mars månad

Den totala surfmängden har ökat med 32 procent jämfört med samma period förra året medan antalet röstsamtal via 4G-nätet gått upp med 19 procent.

Videosamtal drar upp mängden uppladdad data, som ökat mest i län som drabbats hårdast av covid-19. Det visar ny surfstatistik från Telenor.

Många har fått anamma nya digitala verktyg och beteenden i rekordfart, vilket återspeglas i resultaten. Mobilsurfen och särskilt mängden uppladdad data har skjutit i höjden i hela landet och legat på konsekvent högre nivåer sedan krisen startade för drygt en månad sedan. En stor bidragande orsak är troligen att många jobbar hemma i större utsträckning, studerar på distans och håller mer kontakt med nära och kära via videosamtal, som står för majoriteten av uppladdad data, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Telenors analys kring svenskarnas mobilvanor under perioden 13 mars – 19 april visar att svenskarna aldrig har surfat eller ringt varandra lika ofta och länge som nu. Under den senaste månaden har mobilen använts mer på alla vis än under samma period ifjol. Mängden uppladdad mobildata har gått upp med hela 35 procent, och ökat stadigt varje vecka under den gångna månaden. Under samma period har antalen samtal ökat med 19 procent och den genomsnittliga samtalslängden med 25 procent.

Ett axplock från Telenors surfstatistik:

Röstsamtal

  • Gotlänningarna ringer de längsta genomsnittliga samtalen i Sverige (över 4 minuter).
  • Blekingeborna ringer de kortaste genomsnittliga samtalen i Sverige (cirka 3,5 minuter).
  • I Jämtlands län ökar samtalslängden mest (42 procent) och jämtlänningarna skuggar Gotland i kampen om att ringa längst samtal (Jämtlänningarna ringer strax under 4 minuter i snitt). Innan ökningen låg samtalslängden i Jämtland på ett nationell snitt.
  • Gotland står även för den största ökningen i antalet genomförda röstsamtal (36 procent) följt av Blekinge län där antalet samtal ökar med 30 procent. Blekingeborna ringer alltså betydligt oftare men har desto kortare samtal. I Västerbotten ökar telefonsamtalen enbart med (1 procent).

Mobilsurf

  • Gävleborg är det län där den totala mobilsurfen ökar som mest (37 procent). Jämtland är det län där den totala mobilsurf ökar minst (11 procent).
  • Södermanlands län är det län där uppladdad data ökar mest i Sverige (48 procent). Uppladdad data ökar minst i Jämtland (7 procent).
  • I norra Sverige är det Norrbotten som sticker ut och där ökar uppladdad data med 40 procent. Västerbottningarnas samtal är (31 procent) längre än vanligt och i Västernorrland ökar den totala mobilsurfen mest (27 procent).
  • I södra Sverige är det Blekinge som sticker ut med uppladdad data som ökar med (42 procent).
  • I landets tre största städer är det Stockholms stad som sticker ut mest, vars totala surfmängd ökar med 41 procent. Huvudstaden följs av Göteborg som ökar 33 procent och Malmö som ligger precis bakom med 32 procents ökning.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Självutnämnda experter haglar på LinkedIn