Keymetrics

Åkestam Holst och Ingo dominerar Strategy Awards

Strategy Awards belönar strategiska vägval bakom lösningar som gett framgång och skiljer
sig på flera sätt från andra tävlingar.

I årets tävling står Ingo för spets och Åkestam Holst för en bredd. Ingos kampanj 50-50 för Burger King tar hem flest individuella priser, två förstapriser och tre andrapriser! Medan Åkestam Holst imponerar med hela fem förstapriser och tre diplom för sju olika kunder.

Attityd

Kategorin Attityd utgår från syftet som är att förändra eller förstärka attityder till enprodukt, ett varumärke, en kategori, organisation eller företeelse.

Vinnare: INGO med Burger King och ”50-50”.

Motivering: ”Det strategiska vägvalet kan tyckas enkelt. Kan plantbaserat var lika gott som kött? Men, i en värld där alla är världsmästare på att prata om sina strategiska vägval kliver Burger King fram och gör ett. No meat. No bullshit. Man tar flexitarianerna och alla andra på en hisnande resa som handlar om att faktiskt smaka på en burgare och utmana sin smak. Och sina fördomar och förutfattade meningar. Bra tänkt. Bra genomfört. Inte så medium rare. Snarare very very well done.”

Beteende

I den här kategorin är syftet att direkt påverka handlande och beteende. Att få
människor att agera.

Vinnare: Åkestam Holst med Norrlands Guld och ”Ölavtalet”.

Motivering: Även om det är smickrande för en marknadsledare när resten av kategorin härmar ens positionering och kommunikationsrecept, krävs det extra avgörande strategiska vägval för att då lyckas stärka sina varumärkesattribut, driva engagemang brett och påverka beteende för att inte gå miste om annars potentiellt förlorade försäljningsintäkter. I det här caset ser vi tydligt hur vägvalen varit avgörande för att effektivt balansera mellan att vara trogen sitt varumärkes-DNA och samtidigt bryta kategorikonventioner, mellan att befästa och förnya. Genom att våga hålla hårt i en bärande insikt så briljant att vi alla nickar igenkännande, har den här vinnaren bevisat att beteenden faktiskt kan ändras. Med en konkret lösning på ett samtida problem – det eviga avbokandet – lyckades vinnarna få 30.000 personer att skicka juridiskt bindande avtal till varandra, stärka varumärkets position och öka dess volymandelar. Vi i juryn applåderar, och undrar om vi kanske ska fira över en öl nå’n gång?”

Internationellt

Syftet att engagera människor i fler än tre länder. T ex genom att engagera och nå in till människor bortsett från geografiska gränser och trots kulturella skillnader.

Vinnare: Åkestam Holst med Maurten och ”Maurten unofficial”.

Motivering: ”Denna strategi utmanar våra instinkter och vänder upp och ned på allt vi lärt oss om marknadsföring. Att lyckas uppnå något större, genom att göra nå’nting mindre, visar en sällsynt brilliant list i detta bidrag.”

Kontext

Hur påverka människor genom valet av sammanhang och/eller kanaler. Att sammanhanget/kanalen är budskapet, inte bara en passiv förmedlare.

Vinnare: Åkestam Holst med Norrlands Guld och ”Ölavtalet”.

Motivering: ”Vinnaren visar att i en kategori där alla berättar samma historia gäller det att gå från storytelling till storydoing. Man har skapat en kampanj där det inte är varumärket utan användarna som står i fokus och byggt på en insikt som alla kan känna igen. Nämligen att den största potentialen för både ökad gemenskap och ökad försäljning ligger i alla öl som inte blir av. Vinnaren i Kontext är ”Ölavtalet”.

Lansering

Utgår från syftet som är att lansera ett nytt varumärke, en ny produkt eller ett nytt erbjudande. Att få människor att uppmärksamma en nyhet.

Vinnare: Åkestam Holst med Felix och ”Ketchupeffekten”.

Motivering: ”En produkt vi alla känner till, kopplad till effekt på ett sätt vi normalt inte tänker. Ett rakt igenom starkt case, från utmaning till tydliga resultat. Juryn imponerades över kloka insikter och lärde oss saker, till och med om oss själva. Vi ser smarta vägval och tänker redan här – en värdig vinnare i Strategy Awards. Då har vi ändå inte hunnit charmas av kreativa enheter som väcker många känslor. Resultatet blir, som de tävlande själva uttrycker det, “en bred längtan hos både barn och vuxna efter att få ta så mycket ketchup man vill”.

Nisch

Syftet att nå in till en tydligt avgränsad målgrupp eller en mindre, väl definierad, del av befolkningen genom en matchande, specifikt riktad aktivitet.

Vinnare: INGO med Burger King och ”50-50”.

Motivering: ”Detta mycket välskrivna bidrag fick en kräsen målgrupp att vilja ställa allt på spel och ta en chansning. På så sätt bröt sig avsändaren in i en ny kategori och in i målgruppens hjärta, genom att utmana deras fördomar och få dem att våga prova på nått nytt.”

Opinion

Syftet att driva en fråga, skapa dialog, debatt och en arena som ger en organisation eller hel bransch utrymme att agera och kommunicera. Det kan t ex handla om att påverka värderingar och normer hos allmänheten.

Vinnare: Åkestam Holst med Apotek Hjärtat och ”A hard pill to swallow”.

Motivering: ”Att skapa opinion för ett komplext ämne är en tuff utmaning. Det vinnande bidraget lyckas göra att det abstrakta och fjärran kännas konkret och nära. Genomarbetat från strategi till lösning väcker kommunikationen intresse med ett unikt angreppssätt i en annars stelbent kategori med hård konkurrens. Att våga vara modig, annorlunda och obekväm kan vara en svår medicin att svälja, men det förtjänas att belönas. Inte minst när resultatet är verklig förändring”

Vinnarna får i år motta en statyett gjord av betong, ett material som symboliserar att grunden i varumärkesplattformen ligger helgjuten.

Utöver vinnarna vill vi även lyfta fram River, Familjen och NordDDB för deras fina arbete
som ledde till hedervärda andraplatser. Säger Thomas Gibson, juryordförande Strategy
Awards.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
All time high för onlinevideo rapporterar MMS