Keymetrics

Nu varnar Trustpilot för internetbedrägerier

Trustpilot varnar för en ökad risk för internetbedrägerier i spåren av coronautbrottet.

Sedan januari i år har Trustpilot upptäckt minst 90 nya profiler på plattformen som i sitt domännamn refererar till COVID-19 eller corona. Varje dag registreras minst 3 nya domäner via Trustpilot som refererar till viruset.

Även fast många av dessa företag är legitima, rekommenderar vi att konsumenter ska vara extra försiktiga med företag som uppger att de tillhandahåller produkter eller tjänster som avser behandling, förebyggande, medicinering eller testning av coronaviruset, säger Martin Mürbeck, Europachef på Trustpilot.

Trustpilot´s specialistteam utvärderar löpande företag. I de fall där aktörer aktivt försökt att vilseleda och utnyttja virusutbrottet vidtar Trustpilot åtgärder samt delar informationen med berörda myndigheter som kan ta ärendet vidare.

I samband med detta, rullar Trustpilot ut nya riktlinjer som berör hur konsumenter och företag kan flagga misstänkta otillbörliga kundomdömen.

Vi vill att Trustpilot ska vara en plats där konsumenter enkelt kan förstå och lita på informationen som anges. De nya riktlinjerna adderar ytterligare ett lager av öppenhet på plattformen, fortsätter Martin Mürbeck.

De nya riktlinjerna aktualiseras efter en studie från tidigare i år som visar att nästan hälften av de tillfrågade konsumenterna oroar sig för att falska kundomdömen ska leda till att de spenderar pengar på produkter och tjänster som inte håller vad de lovar.

Så här upptäcker du bedrägerierna:

  • Ett av många verktyg. Vad andra kunder säger om en produkter eller tjänst är viktigt, men använd kundomdömen som ett verktyg och komplettera med andra källor.
  • Stjärnbetyg ger en indikation. Titta inte bara på det samlade stjärnbetyget, det ger en bra indikation men läs omdömen och överväg att ta in fler perspektiv.
  • Negativa omdömen säger mycket. Leta och läs de negativa omdömena, de visar att det aktuella företaget inte har försökt att redigera bort kritik till exempel.
  • Antalet spelar roll. Titta på antalet omdömen ett företag har och när de har skrivits.
  • Kundomdömen i närtid men också tidigare visar en mer samlad bild av ett företag.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Rörlig bild dominerar följt av sociala medier och radio