Keymetrics

IAB Sverige svarar: Därför är Kantar Media Audit revisor för Gold Standard

Tidigare uppmärksammade vi att Adverty är första bolaget inom AdTech att få IAB Sveriges stämpel Gold Standard.

För att få klarhet i varför just Kantar Media Audit är utvald som revisor ställde vi några frågor till Hanna Westman på IAB Sverige.

Vem är det som gör revisionen och vad kostar det?

Certifieringsprocessen enligt GSG-ramverket utförs av tredje part (Kantar Media Audit), med en revisionskostnad för publicister, sajtägare, plattformar adtech-bolag och influencer-nätverk och agenturer för själva revisionsprocessen.

Kostnaden på revisionen varierar beroende på bolag.

Kan andra bolag än Kantar genomföra revisionen?

Då revisionen precis satt igång kan vi i nuläget inte involvera fler parter innan vi kommer igång. Det är dock ingen omöjlighet längre fram, men eftersom att vi följer IAB UK som gör revisionen med ABC arbetar vi på samma sätt.

Men borde inte vilket revisionsbolag som helst kunna användas då ni följer ett bestämt regelverk? 

Vi har beslutat att samarbeta med Kantar Media Audit eftersom de är motsvarigheten till ABC och ingår i samma nätverk runt om i världen.

Gold Standard i Sverige är i stort sätt en kopia av IAB UK Gold Standard och vi är beroende av att vi kan ha erfarenhetsutbyte med både IAB UK och ABC/JICWEBS. Därför har vi tillsammans med vår task force valt att använda Kantar Media Audit i dagsläget.

Det ska självklart utvärderas över tid och jämföras mot ev andra aktörer på marknaden som kan erbjuda motsvarande tjänst. Vi har också sett till att de utvecklat verktyg för vissa revisionskontroller vilket gör att vi vill komma igång och få kontinuitet gällande revisionen.

Viktigt är att det också är hanterligt utifrån våra mycket begränsade resurser och arbeta med flera underleverantörer av denna tjänst skulle kräva stora kvalitetskontroller för att säkerställa att de erbjuder likvärdiga tjänster.

 

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Nu varnar Trustpilot för internetbedrägerier