Keymetrics

Två ägg: Svensk radio vill tvinga in FM-sändare i nya bilar

Nu ska allmänhetens möjlighet att lyssna på svensk radio i bilar tryggas med att tvinga tillverkarna att ha en FM-mottagare, även i nya bilar.

Sunny: Har du hört att Sveriges Radio, NENT Group och Bauer Media har gjort ett uttalande om att de kräver FM-mottagare i nya bilar. Alltså du måste kunna lyssna på svenskt radioutbud i din bil.

Benedict: Varför är det här ens en fråga?

Sunny: För om du inte har en FM-mottagare i din nya Tesla så kan du inte lyssna på Rix MorronZoo babbla om väder och ting.

Benedict: Men det är väl därför man köper en Tesla, för att man vill framåt mot det digitala. Som om faxtillverkarna skulle tvinga in en faxlinje till din dator. Ingen vill faxa idag! Och förutom det så är det ju bara en jävla massa reklam på radio. Det går knappt att lyssna på det.

Sunny: Det är faktiskt så att nästan alla kan nås av FM-sändningar och då vill man vara säker på att man inte tappar den publiken, när de hoppar in i sina bilar.

Benedict: Ja, men bara för att man kan nå någon betyder det inte att de vill ha det. Folk lyssnar på Spotify, poddar och andra ljudtjänster på nätet. Dags för den analoga delen av samhället att vakna upp och inse att det snart står 2020 i Google Kalender.

Sunny: Så du vill att tekniken ska få ha sin gång och de som inte anpassar sig ska bara försvinna?

Benedict: Såklart! Hur ska vi annars som samhälle gå framåt. Vi måste bli av med den analoga ryggsäcken och fokusera på framtiden. Snacka om 5G istället för om FM-mottagare.

Sunny: Men TV, radio och papperstidningar är ju liksom tradition och så vill de att alla i Sverige ska ha lika möjlighet till information och underhållning.

Benedict: Inte riktigt. Det här handlar om att de vill fortsätta ha sina räckvidder så de kan tjäna pengar från annonsörerna. Eller som i SRs fall,  få in sina anslag. De struntar fullständigt i om du vill lyssna eller inte.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
När är vi redo att lämna över vår dator till molnet?